Brstični ohrovt s krompirjem in panceto

450 g brstičnega ohrovta, 600 g približno enako velikih krompirjev, 1 veliko čebulo, 2 stroka česna, 3 žlice oljčnega olja, 180 g pancete, pršuta ali par kranjskih klobas, morsko sol, sveže zmlet pisani poper (ali čili po okusu), 50 g nastrganega parmezana.

Neolupljen krompir očistimo, operemo in zložimo v večji lonec. Prilijemo toliko hladne vode, da je ves krompir prekrit. Krompir v olupku kuhamo 25 do 30 minut, da se zmehča. Preverimo, ali je zares kuhan, nato ga odcedimo in nekoliko ohladimo. Med kuhanjem krompirja pripravimo preostale sestavine. Brstični ohrovt očistimo in operemo. Večje glavice razrežemo na četrtine, manjše glavice pa pustimo cele ali jih po dolžini prerežemo na pol. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Izbrano mesnino narežemo na tenke rezine. Kuhan krompir odcedimo in nekoliko ohladimo. V večji ponvi segrejemo olje. Na segreti maščobi med občasnim mešanjem približno 5 minut skupaj pražimo čebulo in izbrano mesnino. Medtem še vroč krompir olupimo in narežemo na debelejše rezine. Narezan krompir stresemo v ponev s čebulo in mesnino. Sestavine med občasnim mešanjem pražimo še približno 8–10 minut. Vsebino ponve pretresemo na krožnik, v isto neobrisano ponev pa stresemo brstični ohrovt in česen. Prilijemo vodo in brstični ohrovt na zmerni temperaturi kuhamo približno deset minut, da se zmehča. Po potrebi prilijemo še malo vode. Ko se brstični ohrovt zmehča in voda povre, v ponev znova stresemo krompir, slanino in čebulo. Začinimo s poprom in soljo ter dobro premešamo. Med mešanjem kuhamo še kakšni dve minuti. Jed nadevamo na krožnike, po vrhu posujemo malo parmezana in nemudoma postrežemo kot samostojno jed. Morda s solato, skoraj obvezno pa z izbranim vinom.