Še zlasti v Avstriji in na Češkem. Glede tega je golaž pri nas nekoliko zapostavljen, saj se ga drži sloves manj ugledne jedi, ki jo ponujajo predvsem krčme dvomljivega slovesa, največkrat tiste v okolici avtobusnih in železniških postaj. Po svoje razumljivo, saj gre za jed, ki jo lahko pripravimo precej enostavno in tudi iz poceni sestavin, kar pa se seveda pozna pri kakovosti. Golaž je ena tistih jedi, za katere samo odlične sestavine niso dovolj, saj je ključna sestavina čas priprave. In če kuhar nima dovolj časa za kakovostno, večurno pripravo sicer preproste jedi, je zagotovo bolje, da se je sploh ne loti. Ljubitelji klasike bodo nemara skuhali standardnega govejega, ki ga lahko dovršimo v dveh smereh. Oplemenitimo ga lahko z rdečim ali – še bolje – črnim vinom (teran), izjemno pa se obnese tudi pivo, zlasti temno. Mojstri slednjega so seveda Čehi, ki golaž postrežejo z rezinami sveže ali popražene čebule, zraven pa ponudijo kruhove cmoke ali popečene krompirjeve polpete. Ljubitelji gozda in lovci bodo v lonec dali divjačino in ji priložili kakšno gobo, kos prekajenega mesa ali klobaso, nekateri bodo uporabili piščančje meso, vegetarijanci lahko skuhajo krompirjev golaž z najrazličnejšimi gobami, morski navdušenci pa bodo s kruhom pomazali denimo golaž iz lignjev ali hobotnice. Prav odličen golaž malo posebne sorte bo nastal tudi po tokratnem receptu, ki bi ga prav lahko označili z mehiškim. Kulinarični oddelek vašega in našega Nedeljca se je namreč ta teden odločil za mehiške jedi, ki si jih lahko privoščimo tradicionalno začinjene, kdor želi, pa lahko pekoče sestavine izpusti in si jih prikroji po svojem okusu.

Pikantni piščančji golaž

Potrebujemo: 3 žlice oljčnega olja, 2 večji rdeči čebuli (ptujski lük se bo obnesel izvrstno), 600 g piščančjega mesa brez kosti in kože, 5 strokov česna, 4 žlice paradižnikovega koncentrata, 500 g paradižnika v koščkih ali narezanega svežega paradižnika, 1 rdečo papriko, nekaj pekočih ali sladkih feferonov ali čilijev jalapeno (po okusu), 150 g kuhanega rdečega fižola, morsko sol, sveže zmlet pisani poper ali čili v prahu, šopek peteršilja, 150 g sira čedar.

Priprava: Česen in čebulo olupimo ter ju ločeno drobno sesekljamo. Vložene feferone ali čilije in papriko narežemo. Meso narežemo na kocke, velike za grižljaj. V večji lonec vlijemo olje in dodamo sesekljano čebulo. Premešamo in pristavimo ter čebulo popražimo, da postekleni. Dodamo česen in takoj, ko zadiši, dodamo narezano meso. Med mešanjem ga počasi pražimo tako dolgo, da začne na posameznih mestih zlato rjaveti. Dodamo paradižnik, paradižnikov koncentrat ter narezane feferone oziroma čilije in papriko. Solimo in popramo po okusu, nato pa dobro premešamo in na zmerni temperaturi počasi dušimo vsaj kakšne pol ure, da se meso dodobra zmehča. Med kuhanjem po potrebi prilijemo malo vode ali vina. Na koncu primešamo odcejen fižol. Peteršilj operemo, otresemo in drobno sesekljamo ter ga večino vmešamo v pripravljeno jed, nekaj pa ga pustimo za okras. Golaž nadevamo v globoke krožnike ali skledice ter garniramo z naribanim sirom in peteršiljem. Postrežemo s popečenim kruhom ali popečeno polento, za pravi mehiški občutek pa s čipsom iz koruzne tortilje in rezino limete.