Dandanes je precej modna in razširjena starodavna izvirno francoska sladica z zanimivim imenom profiterol. Priljubljena je v Italiji, dobi pa se jo tudi v nekaterih najboljših restavracijah pri nas. Za pripravo je razmeroma preprosta, z njo pa boste zagotovo osupili vsakega sladokusca. Profiteroli pravimo drobnim nadevanim slaščicam, sladkim žogicam iz paljenega testa, nekakšnim prefinjenim, drobnim različicam omenjenih princesk. Zaradi pogosto uporabljenega čokoladnega preliva jim pravijo tudi zamorčki, čokoladne princeske in podobno, njihova najbolj znana velika oboževalka je bila že v 16. stoletju Katarina Medičejska. Nekoč je bila to značilna sladica za novoletne praznike, dandanes jo je mogoče pokušati vse leto. Pečene testene kroglice so praviloma precej votle, zato jih z lahkoto napolnimo s smetano ali slaščičarsko kremo, celo z vaniljevim pudingom, oblijemo pa jih po navadi s čokolado, lahko tudi z malinovo omako, karamelom ali sladoledom. Ker testo v osnovi ni sladko, lahko profiterole pripravimo tudi slane in jih nadevamo z začinjeno skuto (liptovski namaz), različnimi siri, celo z mesnim pirejem. Pečeni slani profiteroli brez nadeva so ponekod pogosta priloga krepkim juham. Zanimivo je ime, katerega nastanek ni povsem jasen, po eni razlagi naj bi pomenilo nekaj takšnega kot pecivo, pečeno pod pepelom, po drugi razlagi pa je povezano z besedo profit in naj bi pomenilo nekaj takšnega kot darilce. Poskusite jih pripraviti po tokratnem receptu.

Polnjeni profiteroli s čokoladnim prelivom

Potrebujemo: Za paljeno testo potrebujemo 100 ml vode, 100 ml mleka, 100 g masla, 100 g ostre moke, ščep soli, 3 velika ali 4 srednje velika jajca. Za nadev še 300 ml polnomastnega mleka, 1 žlico ruma, 1 rumenjak, 40 g belega sladkorja, 20 g bele moke. Za preliv še 300 g smetane in 300 g čokolade.

Priprava: Najprej pripravimo kremo tako, da rumenjak stepamo s sladkorjem, dokler ne pobledi in postane rahel. V zmes presejemo moko in mešamo, dokler se ne poveže. Z metlico počasi dodajamo toplo mleko in stepamo, dokler ne izginejo vse grudice. Zmes prelijemo v čisto kozico z debelim dnom in mešamo nad šibkim ognjem, da nastane gosta krema. Dodamo rum in mešamo naprej. Prelijemo v skledo in prekrijemo s prozorno folijo, dokler je ne bomo potrebovali. Pečico ogrejemo na 210 stopinj. Vodo, mleko in maslo zavremo. Vmešamo moko in sol. Nekaj minut mešamo na štedilniku nad srednjim ognjem, da nastane kepa testa in se na dnu začne delati skorjica. Nato testo predevamo v posodo za stepanje in med mešanjem z mešalnikom kar v toplo testo dodajamo eno po eno jajce (naslednje jajce dodamo šele, ko je prejšnje popolnoma vmešano v testo), da nastane gladka masa. Na s papirjem za peko obložen pekač s slaščičarsko vrečko nabrizgamo kupčke. Ti med peko narastejo za trikrat, vendar praviloma bolj v višino kot širino, zato so lahko razmeroma blizu skupaj. Pečemo jih 20 minut (po 15 minutah pekač malo stresemo, da se zapečejo še z druge strani). Medtem ko se en pekač peče, testo za drugega hranimo v vrečki za brizganje. Postopek ponovimo z drugim pekačem. Pečene profiterole takoj preluknjamo z debelejšim zobotrebcem, da uide para. Pustimo jih 15 minut na mreži v topli pečici (100 stopinj) z vključenim ventilatorjem, da se notranjost posuši. Tako pripravljene profiterole s pomočjo dresirne vrečke napolnimo s kremo. Iz njih lahko zgradimo piramido ali pa jih le zložimo na krožnik in jih prelijemo z omako iz 300 g smetane in 300 g čokolade, ki ju zmešamo nad soparo.