»Verjamem, da je dosegljivo, verjamem v svoje sposobnosti, v svoje smučanje, da sem lahko najboljši oziroma eden izmed najboljših na svetu, predvsem pa mora biti moj fokus na smučanju, na izvedbah in pripravah na tekmo,« je dejal Kranjec, ki je 19. decembra lani v Saalbachu prvič zmagal v svetovnem pokalu.

»Sigurno je eden od ciljev, da se uvrstim v top 3 oziroma cilj je, da enkrat osvojim globus. To so cilji, ampak fokus mora biti na drugih stvareh, da greš iz tekme v tekmo, vsakič pokazati, kar znaš, pred tem dobro trenirati, dobro se pripraviti psihološko in si potem upati in smučati tako, kot znam,« je načrte razkril najboljši slovenski veleslalomist.

Nova sezona bo drugačna, saj na startu ne bo najboljšega alpskega smučarja Marcela Hirscherja, ki je v zadnjih osmih sezonah prevladoval na slalomskih in veleslalomskih progah. Avstrijski as je sklenil tekmovalno pot, s čimer se je izpraznilo mesto na vrhu.

»Zdaj, ko je Hirscher nehal, bom na startu tretji veleslalomist sveta. Številka bo dobra. Predlani in lani sem dokazal, da sodim med najboljše. Cilji in motivacija so na visoki ravni. Tudi na treningih skušam vsak dan čim bolje izkoristiti.«

»Če bom pokazal najboljše smučanje, verjamem, da bo to dovolj za vrhunski rezultat. Sicer pred prvo tekmo ne moreš povsem natančno vedeti, kje si. Vseeno ne treniramo veliko z drugimi ekipami, da bi se lahko primerjal z najboljšimi ekipami na svetu. Vsak napreduje, tudi jaz sem osredotočen in delam na tem, da se izboljšujem, kljub temu pa verjamem, da sem sposoben dobrega rezultata,« je dejal Kranjec, ki je bil pred tremi leti v Söldnu četrti.

Kranjec zadovoljen s pripravami

Za Kranjcem so sicer odlične poletne snežne priprave na južni polobli, kjer je bil skupaj z aktualnim svetovnim podprvakom v kombinaciji Štefanom Hadalinom. »S Štefom dobro sodelujeva, si pomagava, vlečeva eden drugega naprej. Sva super ekipa, sicer majhna, vendar pa se mi zdi, da lahko eden drugemu pomagava, tako da sva čisto dosti velika ekipa,« je sklop priprav opisal Kranjec.

»V Ushuaii je bilo tudi nekaj možnosti za primerjavo z ostalimi. Sem zadovoljen, sem konkurenčen, z najboljšimi vožnjami sem lahko zelo hiter, kar je seveda dober znak. Seveda pa se ne moreš zanašati samo na to, v Ushuaii si lahko najhitrejši, pa to ni nobeno zagotovilo za dobro sezono ali dober start v sezono. Lahko ti to da neko mirnost, ampak kljub temu je treba še naprej dobro delati,« je poudaril.

Kranjec bo tudi v novi sezoni tekmoval v dveh disciplinah, paradni disciplini veleslalomu in slalomu, v katerem si je prismučal startno številko tik za najboljšo trideseterico: »Čisto drugače je startati tekmo s številko 75 ali 30 in že s tega vidika mi bo lažje. Tudi glede psihe je to precej drugače. Za slalom sem še bolj motiviran, ker sem že v minuli sezoni dokazal na kakšni tekmi, da sem lahko konkurenčen najboljšim. Tudi na slalom se bom osredotočil in skušal napredovati ter upati na čim boljšo številko na startni listi.«

Sezona svetovnega pokala se bo začela 26. in 27. oktobra z veleslalomoma, ženskim in moškim, na ledeniku Rettenbach nad Söldnom.