Minula sezona 2018/19 je bila posebna po številnih tekmovalnih upokojitvah. Med ali po sezoni so se od tekmovalnega športa poslovili številni najboljši tekmovalci, ki so zaznamovali minulo desetletje v alpskem smučanju. Povsem na vrhu zvezdniških upokojitev je seveda sam kralj, lastnik osmih velikih kristalnih globusov za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, avstrijski zvezdnik Hirscher. Na februarskem svetovnem prvenstvu sta se pred tem v Aareju na Švedskem od tekmovanj poslovila ameriška super zvezdnica Lindsey Vonn in norveški as Aksel Lund Svindal. Oba sta največji pečat pustila v hitrih disciplinah, v smuku in superveleslalomu.

V novi sezoni prav tako ne bo več Francoza Thomasa Fanaraja, Kanadčana Erika Guaya, Šveda Mattiasa Hargina, Italijana Wernerja Heela, Švicarja Patricka Künga, poslovili so se tudi Nemec Felix Neureuther, Avstrijec Philipp Schörghofer in Švicar Sandro Viletta. Iz ženske karavane pa so izstopile Francozinje Margot Bailet, Taina Barioz in Anne-Sophie Barthet, Italijanka Chiara Costazza, švedska kraljica slaloma Frida Hansdotter in Nemka Ann-Katrin Magg.

Kdo bo izkoristil odsotnost Hirscherja?

Izpraznjeno mesto na vrhu je seveda velika priložnost za konkurenco, ki je bila ves čas Hirscherjeve ere v njegovi senci. Kandidata za veleslalomski vrh ima tudi Slovenija. Žan Kranjec je z odhodom Avstrijca pridobil eno mesto na veleslalomski startni listi, na kateri bo nedeljsko ledeniško veleslalomsko uverturo odprl kot tretji najboljši veleslalomist na svetu.

Kranjec je bil minulo sezono dvakrat na stopničkah svetovnega pokala, prvo zmago je osvojil decembra lani v Saalbachu, sezono pa sklenil s tretjim mestom v Soldeuu v Andori. Letos seveda želi narediti še en korak naprej, zelo je napredoval tudi v slalomu, saj je na startnem seznamu 30. slalomist sveta.

Minula sezona je bila prelomna tudi za Štefana Hadalina, ki je v Aareju postal svetovni podprvak v alpski kombinaciji, uspeh pa nato dopolnil še s prvimi stopničkami v svetovnem pokalu, tretjim mestom v kombinaciji v Banskem.

Hadalin bo tudi na startu nedeljskega veleslaloma. V slalomu je na startnem seznamu tik za najboljšo petnajsterico, v kombinaciji pa je tretji, veleslalomsko številko mora še izboljšati.

Nov povratek Ilke Štuhec

Izjemno sezono pa je imela Shiffrinova, ki ima pri 24 letih v svoji vitrini že tri velike kristalne globuse, osem malih in 60 zmag v svetovnem pokalu. V soboto se napoveduje oster boj za veleslalomsko zmago. Lani so prva štiri mesta zasedle Tessa Worley (Fra), Federica Brignone (Ita), Shiffrinova in Viktoria Rebensburg (Nem). Najboljša Slovenka je bila Meta Hrovat na 18. mestu. Zadnji dve moški söldenski preizkušnji sta odpadli zaradi vremena. Zadnji moški zmagovalec Söldena je tako izpred treh let Francoz Alexis Pinturault. Kranjec je bil takrat četrti, pred njega sta se uvrstila že tekmovalno upokojena Hirscher in Neureuther.

Za tri slovenske zmage je v Söldenu poskrbela Tina Maze, leta 2002 si je prvo mesto razdelila z Avstrijko Nicole Hosp in Norvežanko Andrine Flemmen, povsem sama na najvišji stopnički zmagovalnega odra pa je bila nato v letih 2005 in 2012.

Slovenke pod vodstvom novega trenerja Janeza Slivnika vsaj na prvi tekmi ne merijo tako visoko. Hrovatova je imela po koncu sezone operativni poseg gležnja, ki ji je povzročal težave in bolečine, Tina Robnik je nazadnje v Söldnu tekmovala pred poškodbo kolena pred dvema letoma, ko je bila deveta. Ana Bucik v Söldnu še ni nastopila v drugi vožnji, enako Neja Dvornik. Kdaj se bo v svetovni pokal po poškodbi kolena znova vrnila Ana Drev, za zdaj še ni znano.

Ravno v soboto na dan ženskega veleslaloma bo 29. rojstni dan praznovala Ilka Štuhec, najboljša slovenska alpska smučarka, ki jo začetek sezone v hitrih disciplinah čaka šele v začetku decembra v Lake Louisu. Štuhčeva je po sezoni, v kateri je ubranila naslov smukaške svetovne prvakinje, a staknila tudi novo poškodbo kolena, poskrbela za kar nekaj sprememb. Začela je sodelovati z novim švicarskim trenerjem ter novima sodelavcema za kondicijsko in telesno pripravo.

Konec novembra bo v Lake Louisu start v sezono hitrih disciplin tudi za slovensko ekipo za smuk, ki jo sestavljajo Boštjan Kline, Miha Hrobat, Klemen Kosi in Martin Čater, ki se vrača po poškodbi kolena.