Žan Kranjec in Štefan Hadalin, nosilca rezultatskih uspehov slovenske alpske smučarske reprezentance v tehničnih disciplinah, sta koledarsko leto končala navdušujoče in obetavno. Kranjec je 37 let po prvi slovenski veleslalomski zmagi Borisa Strela v Cortini d'Ampezzo v Saalbach-Hinterglemmu dosegel drugo veleslalomsko zmago in minuli konec tedna na slalomu v Madonni di Campiglio s startno številko 77 z 11. mestom dosegel največji uspeh v tej disciplini. Hadalin pa se je na slalomu v Saalbach-Hinterglemmu z daleč najhitrejšim časom na drugi progi prvič uvrstil med najboljšo deseterico. Po vrnitvi iz Italije je majhna slovenska reprezentanca božične praznike preživela doma. Včeraj se je odpravila na tridnevni trening v Zagreb, kjer bosta prvi januarski konec tedna slalomski tekmi svetovnega pokala v moški in ženski konkurenci.

Uspehi dajejo energijo

»Kaj sem si zaželel? Da bi dobro smučal tudi naprej, da me ne bi zapustili občutki, ki jih imam že vso sezono,« odgovarja Žan Kranjec. »Zadnji dnevi so bili res lepi. Vesel sem, da sem v prvi vrsti sebi, v drugi pa vsem vam dokazal, da lahko smučam hitro, da lahko premagam vse tekmece. Ves čas sem verjel, da mi to lahko uspe, v Saalbachu pa sem to končno potrdil. Ker sem bil zelo hiter že v jesenskem delu sezone, sem si želel nadgraditi lanske rezultate že na kakšni tekmi prej, a mi to ni uspelo. Večkrat mi je kdo zastavil vprašanje, ali nimam previsokih ciljev. Očitno jih nisem imel,« pravi Kranjec.

Sezona svetovnega pokala bo še dolga. Vrhunec Kranjca in reprezentančne kolege čaka februarja na svetovnem prvenstvu v Areju. Pred tem bo Vodičan v Adelbodnu branil veleslalomsko zmago iz Saalbacha, marca pa ga čakata pomembni preizkušnji pred domačimi navijači v Kranjski Gori in finalu svetovnega pokala v Andori. »Z veseljem pričakujem vse izzive. Ni me strah, da bi padel v formi, saj se počutim res dobro. Največ energije mi dajejo uspehi. Trenutno je imam na pretek,« je nasmejan najboljši slovenski veleslalomist. »Na katerih tekmah bom nastopil in katere izpustil, je odločitev trenerja Klemna Berganta. Pri načrtovanju tekem moram biti pazljiv. Na slalomih nosim visoko startno številko, ki večkrat ne omogoča preboja na drugo progo. Zato bom kakšno slalomsko tekmo verjetno izpustil, če se bomo seveda odločili, da je tako bolje,« pred številnimi januarskimi slalomskimi klasikami pravi Kranjec.

Neobičajni napaki Hirscherja

Čeprav je Marcel Hirscher v letošnjem koledarskem letu dosegel kar 14 zmag svetovnega pokala, kar pred njim ni uspelo še nobenemu alpskemu smučarju, sta bili na zadnjih tekmah opazni dve neobičajni napaki Avstrijca. Na veleslalomu v Saalbachu v ekipi niso izbrali primerne opreme, zato njegov nastop ni spominjal na najboljšega alpskega smučarja na svetu. V Italiji pa je kot vodilni po prvi progi povozil že peti količek na drugi progi. »Napake se dogajajo vsem, tudi Marcelu. Le da so pri njem redkejše. Dajejo nam upanje, da ga lahko premagamo,« pripomni Kranjec.

Tako slovenski veleslalomski junak kot vsa slovenska reprezentanca bi si želeli, da bi v dneh, ko imajo med sezono kakšen dan več časa za trening, vadili v Sloveniji, kot pa iskali smučišča po Evropi. Po besedah vodje panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije Mihe Verdnika na to temo potekajo tudi vsakodnevni pogovori. Tudi o poligonu, ki bi bil ves čas na razpolago slovenskim alpskim smučarjem. Potrebujejo ga predvsem mlajši in reprezentanti ekipe C. Kranjskogorčani v sodelovanju s slovenskimi žičničarji in smučarsko zvezo kažejo voljo po rešitvi. »Hodimo po pravi poti, pot do cilja pa je še dolga. Tudi birokratska,« se zaveda Miha Verdnik.