Evropska odbojkarska konfederacija (CEV) je pet dni po zaključku evropskega prvenstva, ki so ga med 12. in 29. septembrom skupaj gostile Francija, Slovenija, Belgija in Nizozemska, objavila imena sedmih igralcev, ki so najbolj navdušili s svojimi predstavami. Med elitno sedmerico sta tudi dva slovenska odbojkarja, Jan Kozamernik, ki je bil izbran za najboljšega srednjega blokerja prvenstva, in Jani Kovačič, ki mu je pripadel naziv najboljšega prostega igralca.

Kozamernik je na osmih tekmah (eno je zaradi poškodbe izpustil) dosegel kar 73 točk, od tega 12 z začetnim udarcem in 12 z blokom, naš odbojkar pa je bil ob tem med vsemi srednjimi blokerji tretji najboljši po številu zbranih točk. Kovačič se je izkazal s kar 36,84 odstotkov tako imenovanih popolnih sprejemov začetnih udarcev in je bil daleč najboljši sprejemalec v ekipah, ki so se borile za odličja, sicer pa tretji najboljši sprejemalec prvenstva. Ne gre spregledati tudi njegovih izjemnih obramb.

V idealni zasedbi prvenstva so še francoski podajalec Benjamin Toniutti, srbski korektor Aleksandar Atanasijević, ki je na prvenstvu nanizal kar 143 točk, in srbski sprejemalec Uroš Kovačević, ki je zbral 133 točk in bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca prvenstva (MVP). Kubanec s poljskim potnim listom, Wilfredo Leon, se je izkazal s 116 točkami, od tega 17 asi in z učinkovitostjo v napadu (59,86 odstotka) in je bil prav tako izbran za najboljšega sprejemalca, kot drugi srednji bloker pa je mesto med elitno družbo dobil Srb Srečko Lisinac.