Srbska odbojkarska reprezentanca je po neuspehu na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre 2020 v začetku avgusta zamenjala selektorja. Ceno za neuspeh je plačal Nikola Grbić, nekdanji slovenski selektor Slobodan Kovač pa je bil imenovan za dežurnega gasilca. A 52-letni strateg je vse kamenčke v zelo kratkem času sestavil v mozaik in ekipo popeljal na vrh Evrope.

Pred beograjsko skupščino je bilo v ponedeljek zvečer spet veselo. Odbojkarska reprezentanca Srbije je proslavljala tretjo evropsko lovoriko, potem ko je v finalu v Parizu ugnala Slovence s 3:1 v nizih. Največ zaslug za to, da je Srbija po turbulentnem avgustu najboljša ekipa v Evropi, ima selektor Slobodan Kovač. Ta je na srbsko klop sedel šele pred šestimi tedni.

Izvrstne igralce je bilo treba le organizirati

»Ko me je soproga vprašala, kdaj greva na dopust po evropskem prvenstvu, sem odgovoril, da ne vem, saj moram najprej na sprejem v Beograd. Verjel sem v to moštvo. Bilo je veliko vsega, največ težav pa je bilo s samozavestjo. To je osnovna stvar in že ko sem bil imenovan za selektorja, sem dejal, da imamo sijajno ekipo. To so fenomenalni igralci, na kar kažejo tudi klubi, v katerih igrajo, in kako so cenjeni po svetu,« je razlagal Slobodan Kovač.

Za navijače je srbski uspeh mejil na znanstveno fantastiko, strateg iz Velikega Gradišta pa ostaja skromen. »Nisem ustvaril čudeža, le organiziral sem vrhunske igralce, da pokažejo, kaj znajo. In to jim je čez celotno prvenstvo, sploh pa v finalu, fantastično uspelo. Disciplina, potrpljenje in izjemna igra – vse to Slovencem ni pustilo, da bi se razigrali, razen v prvem nizu. Izid je izjemen. Sploh ne vem več, kaj naj rečem. Igralci naj le uživajo,« je dejal nekdanji odlični odbojkar, ki je z Jugoslavijo osvojil dve olimpijski odličji (zlato v Sydneyju in bron v Atlanti), uspešen pa je bil tudi na evropskih prvenstvih (srebro leta 1997 na Nizozemskem in bron dve leti prej v Grčiji).

Ključno je bilo ekipno zaupanje

Da je bil prav selektor tisti, ki je napravil razliko, so po pariškem finalu izpostavljali tudi srbski igralci. Eden izmed boljših v dvorani Bercy je bil Aleksandar Atanasijević. »Po slabih kvalifikacijah za olimpijske igre je bilo nemogoče pričakovati, da bomo osvojili evropski naslov. A upali smo. Tokrat smo odigrali kot ekipa, to nam je vsadil selektor Kovač. Da moramo garati drug za drugega, saj smo lahko uspešni le na tak način. To smo tudi storili, v finalu smo od prve do zadnje točke igrali vsi za enega. Zaslužili smo si ta pokal,« je na selektorjevo mentaliteto opozoril član italijanske Perugie.

Z besedami Atansijevića se je strinjal tudi Nikola Jovović, ki je izpostavil medsebojno zaupanje: »Vse se je začelo z Bobo (Slobodanom Kovačom op. p.) in strokovnim štabom. Oni so nam govorili, da ni skrbi, naj treniramo in igramo, saj bomo premagali vse, ker smo Srbi. Že v začetku so verjeli v naše delo, mi pa v njihovo. Medsebojno delo, spoštovanje in zaupanje so nas pripeljali do tega uspeha.«

Srbija odbojkarska velesila številka ena v Evropi

Nad uspehom je bil navdušen tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. V Beogradu je sprejel odbojkarje, sedmo silo pa je nagovoril z besedami: »Vsi Srbi smo ponosni ob tem fantastičnem rezultatu. Za damami, ki so prinesle zlato iz Ankare, ste zdaj še vi prinesli zlato iz Pariza. Zdaj cela Evropa ve, da smo odbojkarska velesila številka ena. Manjka le še zlata olimpijska medalja in ne bo več težav.« Vučić se je ob koncu izjave pošalil tudi na račun slovenskega predsednika Boruta Pahorja, ki si je slovensko-srbski finale ogledal v živo v Parizu. »Moj prijatelj Pahor je šel v Pariz zastonj. Naj on kar hodi na tekme, mi pa vas bomo ob zmagah počastili s takimi sprejemi,« je v smehu dejal srbski predsednik.

V Srbiji pa močno odmeva tudi odziv Luke Dončića in Gorana Dragića na razplet finala. Slovenska košarkarja, ki sta pred dvema letoma v košarkarski pravljici v finalu potopila prav Srbijo, sta na omrežju twitter čestitala obema reprezentancama. S tem sta si v srbskih medijih in javnosti zaslužila še dodatno spoštovanje. Pri Kurirju so zapisali »Oglasila sta se slovenska košarkarja, ki sta nam zagrenila življenje«, pri Telegrafu pa so dodali »Lepa gesta slovenskih košarkarjev: Dragić in Dončić čestitala Srbiji za zmago v finalu«.