Za slovensko odbojkarsko reprezentanco je bil včeraj dolg, predvsem pa naporen dan. V domovino so se iz Pariza vrnili že ob pol drugi uri zjutraj, naslov evropskega podprvaka najprej proslavili s svojci in prijatelji, po kratkem počitku pa so jih že čakale obveznost do navijačev. Kljub temu je bilo časa dovolj, da so strnili vtise s finalnega obračuna proti Srbiji, ki jih je v francoski prestolnici premagala s 3:1. »Spremenili bi zagotovo lahko kakšno taktično stvar. Mogoče naš servis. Taktika, da smo servirali na njihovega libera, ni bila najboljša. Kaj drugega bi težko izboljšali, saj smo dali vse od sebe. Morda bi se poskušali bolje spočiti za tekmo, saj smo imeli energije le za en niz, pa še v tem smo dihali na škrge. Na tako dolgem turnirju odigrati toliko tekem in na tako visoki ravni, je težko. V nobenem elementu odbojkarske igre nismo bili na tako visoki ravni kot v Stožicah,« je dejal kapetan Slovenije Tine Urnaut.

Čeprav so slovenski odbojkarji še drugič osvojili srebrno medaljo na evropskem prvenstvu, pa so vsi po vrsti priznali, da grenak priokus zaradi poraza v francoski prestolnici ostaja. Ne nazadnje so že ob začetku reprezentančnih priprav maja napovedali, da je njihov cilj pokoriti odbojkarsko Evropo. »Prva srebrna medalja je bila za nas kot zlata. Proslavljali smo jo še dolgo časa. Bili smo preponosni na to, kar smo napravili. Ta zdajšnja pa zelo boli. Ko sem gledal skupinsko fotografijo po finalu, se je videlo, da smo bili vsi zelo razočarani,« je povedal Dejan Vinčić, prepričan, da bi bili na šampionatu najboljši, če bi finale odigrali v Stožicah. »Če bi s fanti igrali doma, bi zmagali in imeli okrog vratu zlato odličje. V to sem prepričan. Stožice so le Stožice. Tako izvrstno vzdušje, kot je tam, doživiš redkokje,« je zatrdil 33-letnik.

Januarja po nastop na olimpijskih igrah

Kako naporna in neizprosna je profesionalna odbojka, veliko pove že dejstvo, da se bo večina igralcev v naslednjih dneh že vrnila v klube, saj je klubska sezona pred vrati. »Utrujenost je precejšnja, a ne tolikšna, da medalje ne bi proslavili z navijači. Večina igralcev ima približno en teden počitka, nato pa se morajo vrniti v klube. Jaz moram že v petek v Milano,« je razkril Jan Kozamernik, ki brani barve italijanskega prvoligaša iz Lombardije.

Kljub temu na vnovično snidenje z reprezentančnimi kolegi ne bo čakal predolgo, saj slovensko vrsto med 5. in 10. januarjem čakajo kvalifikacije za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu. Turnir bo gostil Berlin, na njem pa bo sodelovalo sedem evropskih reprezentanc, razdeljenih v dve skupini. Evropska odbojkarska zveza (CEV) je udeležence za kvalifikacije določila na podlagi dosežkov z evropskega prvenstva, Slovenci pa bodo igrali v skupini z Nemčijo, Češko in Belgijo, medtem ko bodo v drugi skupini igrale Srbija, Francija, Bolgarija in Nizozemska. Najboljši reprezentanci iz obeh skupin se bosta nato prebili v polfinale, olimpijski nastop na Japonskem pa si bo izborila le zmagovalka berlinskega turnirja.

»To bo znova dolg turnir, na katerem bo treba igrati vrhunsko. Upam, da bomo do takrat sanirali vse poškodbe, saj teh ni malo, in da bomo fizično dobro pripravljeni. Če bo tako, bomo imeli dovolj energije, da se uvrstimo na olimpijske igre,« je samozavesten Urnaut. Vinčić pa je še pristavil: »Dobra plat tega, da smo izgubili v finalu, je ta, da nam ostaja grenak priokus in da bomo za olimpijske kvalifikacije proti Srbom še bolj motivirani. Naredili bomo vse, da se uvrstimo, samo zdravi moramo biti in spet lahko spišemo lepo zgodbo.«

Srbi za zlato bogato nagrajeni

Po nedeljski zmagi se po prsih trkajo v državi zmagovalcev. Ne le, da so evropski prvaki postali njihovi odbojkarji, Evropo so pred mesecem dni v Carigradu pokorile tudi srbske odbojkarice. »To je velik uspeh za našo državo, da sta tako ženska kot moška vrsta na strehi Evrope. Bilo je zelo težko, veliko ljudi je dvomilo o nas, zato mi je še bolj pri srcu, da smo, kjer smo. Nimam besed za to, kar nam je uspelo sredi Pariza,« je dejal srbski reprezentant in najkoristnejši igralec finala Uroš Kovačevič. Srbske medije je sicer močno ujezila domnevno nešportna poteza slovenskega selektorja Alberta Giulianija, ki je po zmagovalni točki novih evropskih prvakov v četrtem nizu zahteval videoanalizo servisa srbskega kapetana Nemanje Petrića. Ta je bil, kot so zapisali, »čist kot solza«, namen Italijana pa naj bi bil izključno pokvariti slavje zmagovalcem.

Medtem ko se je slovenska reprezentanca v domovino vrnila nemudoma po finalu, so Srbi v Beograd prispeli šele včeraj v popoldanskih urah. Na letališču Nikole Tesle so jih pričakali družinski člani, prijatelji, vodstvo srbske odbojkarske zveze in številni navijači, nato pa so se napotili na sprejem k predsedniku države Aleksandru Vučiću. Ta jim je čestital za uspeh in jim obljubil enkratno denarno nagrado v višini 20.000 evrov ter prejetje državne pokojnine, do katere bodo upravičeni po 40. letu. Prav tako jih je razveselila tudi obljuba o gradnji odbojkarskega kompleksa v Novem Beogradu, ki ga bodo začeli graditi že prihodnje leto.