Septembrski obisk češkega predsednika Miloša Zemana v Beogradu in njegova obljuba, da bo doma sprožil preučitev možnosti češkega umika priznanja neodvisnosti Kosova, sta poskrbela za nekaj vznemirjenja na srečanju premierjev višegrajske četverice sredi minulega meseca, na katerega so povabili tudi predsednike vlad šesterice držav zahodnega Balkana. Kosovski premier Ramush Haradinaj, ki je od julijskega odstopa v vlogi vršilca dolžnosti, se je z izgovorom na volilne priprave tedaj diplomatsko opravičil, udeležba zgolj kosovskega atašeja na omenjenem srečanju pa je bila jasno protestno sporočilo Zemanu.

V sredo in danes pa je češki predsednik v letni rezidenci na baročnem gradu Lany okoli 40 kilometrov iz Prage gostil višegrajske kolege iz Poljske, Madžarske in Slovaške. Andrzeja Dudo, Janosa Aderja in Zuzano Čaputovo. Četverica se je prvi dan posvetila položaju V4 znotraj Evropske unije, migracijam, ekološkim vprašanjem in možnim posledicam brexita, drugi dan pa je bil namenjen zahodnemu Balkanu in podpori njegovemu vključevanju v EU. Zeman je po poročanju srbskih medijev osebno povabil srbskega predsednika Aleksandra Vučića, enako povabilo pa je po navedbah kabineta Boruta Pahorja prišlo tudi na naslov slovenskega predsednika.

V sporočilu za javnost so navedli, da je Pahor na srečanju pozdravil odločitev četverice, da na njem sodeluje tudi Srbija. Povedal je, da je Slovenija iskrena podpornica Srbije na njeni evropski poti in tako bo tudi ostalo, kljub temu da imata državi glede neodvisnosti in diplomatskega priznanja Kosova različni stališči. Ob tem je, tako Pahor, treba imeti pred očmi celovit pogled na širitev EU na zahodni Balkan in razmišljati tudi na bolj izvirne načine ter iskati rešitve zunaj ustaljenih okvirjev.

Vučić je na vprašanje srbskih novinarjev, ali so na srečanju govorili o tudi Kosovu, dejal, da je »bilo tema«, da pa od gostitelja ne more pričakovati veliko. »Omenil sem, da ne vemo več, kaj se razume pod predhodnim dogovorom s Prištino, še posebej če upoštevamo stališče Washingtona, da mora priti do priznanja, kar prej ni bil pogoj,« je strnil svoje izvajanje preostali peterici. O teh državah je dejal, da nanje v Srbiji gledajo enako, kot te države gledale na zahodnoevropske, ko so se vključevale v Unijo. »Upamo na vašo veliko pomoč, nimamo pa pravice kar koli zahtevati. Hvala vam,« se je za povabilo zahvalil srbski predsednik. de