O manjšem incidentu poročajo iz Kosovske Mitrovice. Tam so aretirali dva člana volilnega odbora, ker naj bi dovoljevala oddajanje glasovnic v nasprotju s pravili. Glasovanje naj bi namreč dovolila tudi tistim, ki se na volišču niso mogli izkazati s kosovskimi osebnimi dokumenti.

Da se morajo volivci legitimirati s kosovskimi dokumenti, je septembra odločila kosovska državna volilna komisija. Kosovski Srbi so že pred volitvami opozarjali, da gre za poseg v volilno pravico Srbov.

Predvsem na severu Kosova naj bi bilo namreč relativno visoko število Srbov, ki imajo zgolj v Srbiji izdane osebne dokumente. Po poročanju agencije APA bi lahko nova pravila onemogočila glasovanje na današnjih volitvah okoli 5000 kosovskim Srbom. Na dosedanjih volitvah so se lahko volivci legitimirali tudi s srbskimi osebnimi dokumenti.

Thaci: Izkoristite svojo volilno pravico

Kosovski predsednik Hashim Thaci je ob oddaji volilnega lističa v Prištini dopoldne pozval prebivalce Kosova, naj izkoristijo svojo volilno pravico. Kot je poudaril po poročanju radiotelevizije RTK, so današnje volitve glasovanje o evroatlantski prihodnosti Kosova, boljšem življenju za ljudi, gospodarskem razvoju in novih delovnih mestih.

Da je današnji dan odločilen za Kosovo, je ob oddaji glasovnice poudarila tudi Vjosa Osmani iz Demokratske lige Kosova (LDK), ki bi v primeru zmage svoje stranke na volitvah lahko postala prva predsednica kosovske vlade.

Volišča bodo odprta do 19. ure, prve neuradne rezultate volitev pa je pričakovati pozno zvečer.

Na današnjih volitvah sodeluje 20 strank, štiri volilne koalicije in neodvisni kandidat iz vrst Bošnjakov. Za 120 poslanskih sedežev, od katerih jih je 20 rezerviranih za narodne manjšine, se poteguje 1060 kandidatov.

Glede na javnomnenjske raziskave se Kosovu obeta menjava oblasti. Največ glasov naj bi dobila LDK Ise Mustafe in nacionalistično gibanje Samoopredelitev (Vetevendosje) Albina Kurtija. LDK napovedujejo približno 27 odstotkov glasov, Samoopredelitvi 22 odstotkov.

Demokratska stranka Kosova (PDK) predsednika kosovskega parlamenta Kadrija Veselija naj bi osvojila približno 22 odstotkov glasov. Haradinajevo Zavezništvo za prihodnost Kosova (AAK), ki na volitvah nastopa skupaj z manjšo socialdemokratsko stranko (SDP), naj bi dobilo okoli 20 odstotkov. Socialdemokratska pobuda, znana tudi kot Nisma, podpredsednika vlade Fatmirja Limaja in Zavezništvo za novo Kosovo (AKR) zunanjega ministra Behgjeta Pacollija naj bi dobila vsak po devet odstotkov glasov.

Predčasne volitve so na Kosovu razpisali, potem ko je premier Ramush Haradinaj julija letos po skoraj dveh letih in pol odstopil s položaja. To je storil zaradi povabila Posebnega sodišča za vojne zločine na zaslišanje. Haradinaj je bil namreč med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999 eden od poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova. Današnje volitve so četrte predčasne parlamentarne volitve od razglasitve samostojnosti Kosova leta 2008.