V Komisiji za borzo in vrednostne papirje (SEC) so pojasnili, da je Ghosn skupaj z nekaterimi podrejenimi zasnoval način, na katerega so prikrili velike vsote, namenjene nekdanjemu prvemu možu Nissana. V Ghosnovo korist naj bi prikrito sklenili več pogodb, priredili datume na nekaterih dokumentih v okviru Nissanovega dolgoročnega načrta nagrajevanja in spremenili izračun njegove pokojnine, s čimer so mu zagotovili dodatne finančne ugodnosti.

Poleg Nissana in Ghosna je SEC tako pomoči pri prevari obtožil tudi nekdanjega člana uprave Grega Kellyja.

Ameriški regulator se je z Ghosnom poravnal o kazni, ne da bi nekdanji prvi mož japonskega avtomobilskega velikana priznal napačno ravnanje. Poleg tega, da bo plačal visoko kazen, 10 let ne bo smel opravljati izvršnih funkcij v korporativnem svetu.

Ghosnovi odvetniki so medtem izpostavili, da so zadovoljni z razpletom v ZDA. Kot so dejali, se obtoženi lahko skladno z dogovorom v ZDA še naprej bori proti obtožbam, s katerimi se sooča na Japonskem. Ob tem so izrazili prepričanje, da bo, ko bo primer preučen v celoti, oproščen.

Ghosn zavrača obtožbe

Proti Ghosnu, ki je ob izbruhu afere izgubil službo, je japonsko tožilstvo vložilo več obtožnic v povezavi s finančnimi goljufijami. Zaradi finančnih malverzacij je bil priprt, po plačilu varščine pa se na sojenje pripravlja v hišnem priporu v Tokiu. Ghosn obtožbe ves čas zavrača, pri čemer s prstom kaže v "zahrbtne" vodilne v Nissanu, ki so se po njegovem prepričanju zarotili proti njemu.

Nekdanji ugledni menedžer v avtomobilskem sektorju je zaradi "nezakonite prekinitve" njegove pogodbe vložil tožbo proti Nissanu in Mitsubishiju, pri čemer zahteva 15 milijonov evrov odškodnine.

Ghosn je Nissan vodil v okviru tristranskega zavezništva avtomobilskih proizvajalcev Renault, Nissan in Mitsubishi Motors.