Vodstvo drugega največjega proizvajalca avtomobilov v deželi vzhajajočega sonca bo tako lastnikom, med katerimi je daleč največji francoski Renault, na skupščini konec junija tako predlagala, da se upravni odbor poveča na 11 članov.

Od teh bo več kot polovica zunanjih članov. Med drugim se bo Renaultovemu predsedniku Jean-Dominiqeu Senardu, ki je v odbor vstopil kot zamenjava za padlega Ghosna, pridružil glavni izvršni direktor francoskega velikana Bollore.

Poznavalci po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v tem vidijo znak velikega popuščanja Nissana svojemu francoskemu partnerju v okviru strateške zveze med obema podjetjema, ki se ji je ne tako davno nazaj pridružil še prav tako japonski Mitsubishi. Renault naj bi si sicer prizadeval francosko-japonsko zvezo še bolj okrepiti oz. družbe celo združiti, medtem ko so v Tokiu do tega bolj skeptični.

Po nekaterih informacijah naj namreč vsaj na začetku japonski predstavniki ne bi bili navdušeni nad povečanjem števila tujcev v vodstvu Nissana, a so morali očitno popustiti 43-odstotnemu lastniku podjetja.

Ghosn sojenje čaka na prostosti

V Nissanu so sicer okrepitev upravnega odbora pripisali želji po izboljšanju korporativnega upravljanja po razkritjih glede domnevno spornih in nezakonitih poslovnih praks nekdanjega prvega moža podjetja in tudi strateške zveze Nissan-Renault Ghosna, ki trenutno na začetek sojenja čaka na prostosti. V prihodnje naj bi tudi bolj jasno ločili med bolj izvršnimi in bolj nadzornimi nalogami v upravnem odboru.

Bo pa predsednik Nissana za zdaj kljub ne ravno dobrim poslovnim izidom ostal Hiroto Saikawa, čeprav je v podjetju kar nekaj vplivnežev, ki nad tem niso navdušeni. Nissan je namreč v minulem poslovnem letu, ki se je zaključilo z marcem, zabeležil najnižji čisti dobiček po poslovnem letu 2009-2010, padanje dobička pa napoveduje tudi za naprej.