V minulih dneh so po televiziji začeli predvajati oglase za hrustljave lešnikove kroglice s kremastim čokoladnim polnilom, ki jih sladokusci obožujejo. Marsikdo pa bi jih z veseljem zamenjal za croquetas de jamón, kakor se v izvirniku imenujejo slane španske kroglice, ki so ena najbolj značilnih jedi, ko gre za tapas, značilne raznolike tradicionalne španske prigrizke. Najpogosteje jih pripravijo s sušenim pršutom in gostim polnilom, podobnim bešamelu, namesto pršuta pa uporabljajo tudi ribje in piščančje meso. Ocvrte kroglice ali svaljke ponuja tako rekoč vsaka španska restavracija, v zadnjem času tudi sodobne različice z gobami, jabolki, španskimi krvavicami, sirom, tunino, sipami s črnilom vred… Jed izvira iz 17. stoletja, ko so jo po Evropi razširili Judje iz portugalske pokrajine Alentejo. Izvirne preproste recepture so vsebovale predvsem perutnino, star kruh in drobtine. Sodobna španska različica se precej razlikuje od denimo krompirjevih kroketov, ki so po navadi razmeroma pusti in nič kaj sočni, saj so pravilno pripravljene croquetas de jamón v sredini tako kremaste in sočne, da se iz hrustljave skorjice, ko jo prerežemo, nekoliko razlijejo kot staljen sir.