Belorusija naj bi bila reprezentanca, ki v skupini C lahko preseneti, so pred začetkom evropskega prvenstva opozarjali poznavalci. Če sodimo po prvi tekmi, so se ušteli, saj zmaga Slovenije v četrtek ni bila ogrožena v nobenem trenutku. Domači odbojkarji so tekmece z vzhoda Evrope prekašali tehnično in taktično, vodstvo pa jim prepustili le na začetku prvega niza. Ko so premagali uvodno nervozo, je igra stekla, beloruska barka pa se je začela potapljati. Navijače v dvorani Stožice so na noge dvignili z navdušujočo predstavo v prvih minutah drugega seta, ko so bliskovito povedli z 9:0, v nadaljevanju pa tekmo v slogu najbolj izkušenih reprezentanc mirno pripeljali do konca in jo dobili brez oddanega niza.

»V karieri se mi je že zgodilo, da smo povedli tako prepričljivo. To je pokazatelj, da smo odlično servirali. Če se ne motim, je bil takrat na servisu Jan Kozamernik, ki je svojo nalogo opravil odlično. Beloruse smo oddaljili od mreže, svoje pa so opravili tudi igralci v bloku. Ta je vrhunski, na svetovnem nivoju,« je predstavo Slovenije pokomentiral njen kapetan Tine Urnaut. V slovenskem taboru niso skrivali, da se jim je po uspešnem začetku prvenstva odvalil kamen od srca. »Vsi vemo, da je prva tekma najtežja. Začeli smo nekoliko nervozno, a se nato sprostili in prikazali dobro odbojko. Na igrišču smo uživali, nihče od nas pa ni pričakoval tako lahke tekme,« je priznal sprejemalec Slovenije Alen Šket. Zdaj, ko je led prebiti, pravijo, da bi moralo biti nadaljevanje precej lažje.

Finski selektor po vzoru trenerjev ameriškega nogometa

Po včerajšnjem prostem dnevu, ki so ga namenili tudi za regeneracijo – težavo z ramo ima Tonček Štern, na tekmi pa je v hrbet uščipnilo tudi Klemna Čebulja – se bodo Slovenci drevi ob 20.30 pomerili z reprezentanco Finske. Ta je v prvem krogu s 3:1 premagala debitante na prvenstvu Severne Makedonce. Skandinavci v Ljubljani igrajo ob podpori več kot tisoč svojih navijačev, zato dvoboj ne bo potekal le na igrišču, temveč tudi na tribunah dvorane v Stožicah. »Naši navijači so fantastični. So zelo strastni. V prenosu v živo sem dejal, naj se tisti, ki imajo čas, usedejo v avtomobile, vkrcajo na ladje in letala ter nas pridejo podpret na tekmo s Slovenijo. Tekma, na kateri bodo finski in slovenski navijači, je lahko neverjetna,« je povedal Anglež na klopi Finske Joel Banks. Štiriinštiridesetletnik sicer v slogu trenerjev ameriškega nogometa tekme spremlja s slušalko v ušesu, kar je v odbojki neobičajno. »Med tekmo poslušam radio in glasbo. Ne, ne, samo šalim se. Povezavo imam vzpostavljeno z našimi statistiki. Tako sproti dobivam napotke in taktične zamisli. Ob sodelavcih na klopi je to še dodatna vrsta pomoči. Pretok informacij je na tekmi zaradi tega še bolj tekoč.«

Uvodna zmaga je sicer Fincem vlila prepotrebno samozavest, ki je bila po klavrnih zadnjih dveh mesecih, ko so nizali poraz za porazom, močno načeta. Pred današnjo tekmo se zavedajo, da je Slovenija za nekaj razredov boljši nasprotnik od Severne Makedonije, a obenem trdijo, da domačo reprezentanco dobro poznajo. »Slovenska vrsta je močna. Z njo smo se v preteklosti pomerili že velikokrat. Poznam se z večino njenih igralcev. Z nekaterim sem igral tudi skupaj v klubih. Če se bomo borili in držali našega taktičnega načrta, jih lahko presenetimo. Ne smemo delati neumnih napak kot proti Severnim Makedoncem. A imamo svoje navijače, ki nam dajejo občutek, da igramo doma,« je recept za uspeh razkril finski reprezentant Urpo Sivolo.

Turki obljubljajo boljši odpor

»Napravili smo šele prvi korak,« je po spodbudnem začetku 18-dnevnega turnirja opozoril selektor Slovenije Alberto Giuliani, z mislimi že pri naslednji tekmi. »Zmaga je mogoča, četudi imata dva igralca manjše zdravstvene težave. Smo ekipa in imamo dovolj dobrih rešitev, da nadomestimo njuno morebitno odsotnost. Na turnirjih je pomembna ekipa, ne posameznik,« je še poudaril.

Za Slovenijo se peklenski ritem na turnirju šele dobro začenja, saj bo po današnjem dvoboju novega odigrala že jutri. Po dveh mesecih bo njen nasprotnik znova Turčija, s katero se je pomerila v kvalifikacijah za ligo narodov in jo po izgubljenem prvem nizu porazila s 3:1. »Mislim, da bomo tokrat igrali bolje. Na julijski tekmi še nismo bili pripravljeni, saj so nam manjkali nekateri igralci. Zdaj so z nami in verjamem, da bodo naredili razliko na igrišču,« je zatrdil selektor Turčije Nedim Özbey.