Liga narodov, v kateri bi slovenski odbojkarji nastopili prvič in se po svetovnem prvenstvu leta 2018 prvič pomerili z vsemi najboljšimi reprezentancami sveta, je tako še eno v nizu pomembnih tekmovanj, za katera je bila usodna pandemija koronavirus.

»Liga narodov je globalno tekmovanje in čeprav sistem tekmovanja prinaša veliko zadovoljstva igralcem in gledalcem po vsem svetu, prav to v času pandemije predstavlja največje tveganje. Vsekakor bi bilo neprimerno, morda celo neodgovorno, da bi izpeljali tekmovanje, če ne bi mogli zagotoviti varnosti igralcev in drugih udeležencev, oziroma lige narodov ne bi mogli organizirati na najvišji možni ravni,« je dejal predsednik FIVB, Ary Graca. Pri FIVB so še dejali, da so začeli s pripravo na tekmovanje, ki ga bo mednarodna zveza izpeljala v prihodnjem letu.

Na Odbojkarski zvezi Slovenije so odpoved lige, ki bi jo v začetku junija gostili v Ljubljani, pričakovali. »Zveze, ki bo morale s svojimi reprezentancami v letošnji sezoni sodelovati v ligi narodov, smo bile od izbruha pandemije koronavirusa ves čas v stiku z mednarodno zvezo. Sprva smo vse zveze potrdile predlog, da ligo prestavimo, v zadnjih tednih pa je že postalo jasno, da tekmovanja tokrat ne bomo spremljali. Vsi smo si zelo želeli, da bi Slovenija po vseh peripetijah in dokazovanju, da sodi med elito, vendarle zaigrala v družbi najboljših reprezentanc, a bomo morali na to še počakati. Glede tega res nimamo sreče, a tako je, zdravje je najpomembnejše. Verjamem, da bodo naši fantje dobili priložnost, da vendarle zaigrajo v tem elitnem tekmovanju, a moramo vsi skupaj najprej dobiti tekmo s koronavirusom,« je pojasnil generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenije, Gregor Humerca.