Roglič in Pogačar sta danes v Asturiji uspešno obkljukala še tretjo najtežjo etapo Vuelte ter še bolj razprostrla rdečo in belo preprogo do Madrida. Na dolgem zaključnem vzponu sta pokazala, da sta najboljša hribolazca. Roglič je še povečal prednost pred Valverdejem, Pogačar se ne pusti Supermanu Lopezu, po jutrišnjem dnevu počitka pa bosta do konca le še dve zahtevnejši etapi.

Slovenca ob močni in složni ekipi Jumbo Visma tudi na eni krajših etap nista imela težav. Kot je dejal Rogličev pomočnik George Bennett, so na osrednjem vzponu dneva pričakovali poskuse napadov, a tekmeci očitno niso imeli moči. Vuelta je izjemno zahtevna in to čutijo vsi. Slabši dan je imela vodilna ekipa Movistar. Veteran Alejandro Valverde se ima le svojemu pomočniku Marcu Solerju zahvaliti, da je izgubil le 23 sekund, ko sta »mladinca« Lopez in Pogačar začutila izčrpanost »dedka«.

Roglič, ki se taktično v boj za druge zmagovalne stopničke in belo majico ni vpletal, je proti prvemu konkurentu le še povečal prednost. Na dolgem ciljnem vzponu na La Cubillo je v ozadju le mirno spremljal rivalstvo. Do konca je stopil na pedale le, ko je bilo nujno potrebno, a je bilo to videti suvereno in samozavestno, tako da je skupaj z Lopezom in Pogačarjem pripeljal v cilj za trinajsterico ubežnikov. »Bil je naporen dan z dolgimi vzponi in nov dober dan za nas. Ko sem videl, da je Valverde v težavah, nisem napadel. Šele ko sta Pogačar in Lopez začela delati razliko, sem priključil,« Primož Roglič brez izzivanja sestavlja zmagoviti mozaik na Vuelti.

Enako je na odlični poti na zmagovalni oder Tadej Pogačar. Ne popušča pod pritiskom Miguela Angela Lopeza, ki se kot četrti in drugi mladi kolesar na vse pretege poskuša vriniti na paradni del odra. Če se Pogačar ne da, je bila za močno ekipo Astana tolažilna nagrada vsaj etapna zmaga Danca Jakoba Fuglsanga, celo njegova prva na tritedenskih dirkah.

Dvajsetletnik s Klanca pa ne brani zgolj doseženega. V trenutkih Valverdejeve šibkosti sta z Lopezom stopila skupaj in veteranu vrnila milo za drago za nedeljo. Ob tem sta celo dobila nekaj pomoči ubežnika Valeria Contija. Dokaz, da Pogačar ni osamljen jezdec pri UAE. »Pričakoval sem napade. Naredil sem vse, da jim sledim. Zame to ni stresno, to je tekmovalno vznemirjenje. Počutje? Zjutraj in zvečer sem utrujen, a na dirki je v redu,« Tadej Pogačar, čeprav najmlajši na dirki, odlično prenaša napore tudi po več kot dveh tednih. Tudi protokol z oblačenjem bele majice in novinarske prošnje jemlje spontano kot del obveznosti najboljših.

Zanimivo, da sta poleg nošenja majic Roglič in Pogačar najuspešnejša tudi pri zbiranju dnevnih denarnih nagrad. Roglič je že presegel 35.000 evrov, Pogačar se bliža 29 tisočakom. A to zdaj ni v ospredju. Do Madrida je še pet tekmovalnih dni. Če izvzamemo parado zadnjega dne, štiri. Po konfiguraciji sta zahtevnejši še 18. etapa v četrtek in 20. v soboto. Slednja ima 4600 metrov višinske razlike (190 kilometrov), vendar po posebnem točkovanju zahtevnosti omenjeni ne sodita med sedem najtežjih. »Ne bojim se zadnjega tedna,« pravi Roglič. »Na lanskem Tour de Franceu sem se v zadnjem tednu dobro počutil. Veselim se teh dni. Zadovoljen sem, da sem tam, kjer sem, utrujen, vendar uživam v dirki, kjer gre zaenkrat tako uspešno zame in ekipo. Moramo ostati zbrani do Madrida,« poudarja Roglič.