Tadej Pogačar in Primož Roglič sta spisala nepozaben slovenski kolesarski dan na letošnji Vuelti. Skupaj sta prikolesarila na hude strmine planine Los Machucos v Kantabriji. Španska Vuelta se odvija povsem v slovenskih barvah. Roglič se je še utrdil v rdeči majici vodilnega pred Alejandrom Valverdejem, Tadej Pogačar je priplezal na tretje mesto v skupnem seštevku in prevzel belo majico najboljšega mladega kolesarja. Do Madrida je še osem dni, med zahtevnejšimi tudi nedeljska etapa.

»To je bil velik boj, zahteven vzpon in čudovit dan za slovensko kolesarstvo,« je Primož Roglič na planini Los Machucos podoživljal zgodovinsko dvojno slovensko zmago, potem ko sta s Tadejem Pogačarjem v težki in razgibani etapi povsem zasenčila tekmece. Na zadnjih dveh kilometrih najbolj strmih delov betonirane poti na planino, tudi s 25-odstotnim naklonom, sta zavrtela pedale v višjem ritmu in se odpeljala izpred nosu tekmecev. Nista obdarovala ubežnikov, med katerimi je bil med zadnjimi ujet tudi Domen Novak, nista gledala nazaj. Po nepisanem pravilu sta si na vrhu planine viteško razdelila lovoriki dneva.

Paradiral s kantabrijsko baretko

Ob spomeniku kravi Pasiegi bo poslej nov romarski kraj slovenskega kolesarstva. »Nisem pričakoval takšnega dneva. Pri tako spoštovanja vrednem klancu sem lahko le upal, da bom čim bolje preživel. Nisem si mislil, da se bom v zadnjem klancu tako dobro počutil in lahko vozil ob Primožu. Ko so mi iz spremljevalnega avtomobila sporočili, da nama nihče ne sledi, sem vedel, da je to priložnost. Kolesariti z Rogličem je težko, je zelo močan. Neverjeten dan zame in za Primoža,« se je smejalo Tadeju Pogačarju, ki je navihano paradiral s kantabrijsko baretko, ki so mu jo poveznili na glavo na razglasitvi.

Pogi je še enkrat presegel vsa pričakovanja. Po Andori v nedeljo, kjer je slavil doslej najtežjo etapo Vuelte, je mladi orel s Klanca pri Komendi slavil tudi drugo najtežjo etapo 74. izvedbe Vuelte. V skupnem seštevku je prehitel tudi Lopeza za 17 sekund in ga zamenjal v beli majici mladega kolesarja. Ko so ga v cilju vprašali, ali je njegov cilj zmaga v Madridu, je z nasmeškom odkimal: »To je rezervirano za Primoža. On je prvi favorit.« Pogačar bo imel odslej veliko opraviti z Miguelom Angelom Lopezom. Težišče rivalstva se bo zagotovo usmerilo v boj za zmagovalni oder, čeprav je strti Kolumbijec po slabem dnevu še vedno zmogel težke sape izdahniti: »Vuelta še ni končana.«

Vse glavne majice, vse trofeje

Razglasitev na planini Los Machucos je bila videti kot slovensko prvenstvo. Roglič je v rdeči majici povečal prednost na skoraj dve minuti in pol pred Valverdejem in se še utrdil v zeleni majici najboljšega po etapnih uvrstitvah s 109 točkami. Pogačar (86) je že drugi pred Quintano. Roglič je naredil dodaten pomemben korak do zmage v Madridu. Čeprav je do konca še osem tekmovalnih dni, je rdeča preproga na široko razprostrta. Trinajsti dan ni kazal nobene slabosti, čeprav so pred začetkom mnogi komentatorji vlekli paralele z letom 2017. Chris Froome tedaj na betonske kravje stezice ni vzdržal z malimi hribolazci, a je vseeno rešil končno zmago. Tekmeci Alejandro Valverde, Angel Lopez in Nairo Quintana so morali Rogliču še enkrat priznati, da ga tudi v najhujše strmine ne bodo strli. Na pedalih je imel višje obrate, več svežine, več poskočnosti in nemara še prestavo več. Tudi Pogačarja ni izzival v maksimalne obrate v lakomni želji po popolni prevladi. Tako so vozili največji mojstri tritedenskih dirk.

Tudi Alejandro Valverde se je priklonil. »Zdaj vidim, da je Roglič najmočnejši, Pogačar dokazuje, da je tudi zelo močan. Kako naprej? Izgubili smo nekaj časa, mogoče ga naslednjič vzamemo nazaj. Petnajsti in šestnajsti dan v Asturiji bosta ključna,« opozarja veteran. Ima prav. Trinajsta etapa je bila po težavnosti četrta najtežja (285 točk) po posebnem točkovanju. Najtežja je bila Pogačarjeva deveta v Andori (387 točk), vmes sta petnajsta (323) in šestnajsta (344 točk). Tudi dvajseta etapa ima skupaj kar 4560 metrov višinske razlike, največ med vsemi dnevi, vendar je po težavnosti sedma letošnje Vuelte (221 točk). »Počutim se dobro, moramo pa ohraniti zbranost. Smo dan bliže Madridu, vendar nas čaka še veliko težkih dni,« se zaveda Roglič.