»Naredil sem napako. V prvem kilometru ne bi smel biti tam, kjer sem bil, temveč spredaj. Ekipa me je z velikim naporom rešila. Od začetka je šlo na polno in tako ves dan. Izgubili smo bitko, ne pa vojne. K sreči se je dobro izteklo, še vedno sem v dobrem položaju,« je Primož Roglič priznal, da je le malce nepozornosti v začetku dneva otežilo z 220 kilometri najdaljši dan in ob povprečni hitrosti 50 kilometrov na uro tudi najhitrejši. Napaka je izčrpala ekipo Jumbo Visma in dala upanje konkurenci. Močnim nogam in predvsem ekipi Astana se ima zahvaliti, da ima še vedno dve minuti in 24 sekund prednosti pred novim prvim zasledovalcem Nairom Quintano. Tadej Pogačar je bil zraven ob učni lekciji, ki ga je zaradi Kolumbijca stala tretje mesto v skupnem seštevku.

Roglič ujet v past

Potres ali divji dan v Guadalajari bodo poimenovali dogajanje sedemnajstega dne Vuelte. Najdaljša etapa po kritičnem dnevu počitka je z napovedjo vetra obetala nekaj previdnosti, a se je v prvem kilometru obrnila v hudo uro. Velika skupina ubežnikov z neugodno kombinacijo je naredila divji dan. Roglič se je ujel v past taktike ekipe Movistar ter interese nekaj drugih ekip (Ineos, Sunweb) s celotnim Deceuninck-Quick Step na čelu, z zmagovalcem dneva Philippom Gilbertom. Quintana in še nekaj visokouvrščenih (Kelderman, Knox) s svojimi interesi v skupini se ni ustavljalo. Rogličevi možje jih sami niso mogli zadržati na varni časovni razdalji. »Takoj smo se zavedali, da bodo spredaj narekovali hiter ritem. Bil je nervozen dan, imeli smo veliko dela. Hvaležni smo drugim ekipam za pomoč. Smo pa ubranili rdečo majico, Primož je v dobrem stanju,« je športni direktor Jumbo Visma Grischa Niermann komentiral za ekipo najbolj kritičen dan doslej.

Zanimivo, da sta ekipi UAE Emirates za Tadeja Pogačarja in Astana z Miguelom Angelom Lopezom iz skupine ubežnikov umaknili svoje pomočnike in jih zaposlili v pomoč kapetanoma šele, ko je vrag odnesel šalo in je Quintana virtualno že grozil tudi rdeči majici. »Moji fantje so naredili vse, kar so lahko. Prav tako ekipi Jumbo in Astana, zato nisem paničaril. Vem, da so še novi dnevi. Še vedno lahko napadem ter se vrnem na zmagovalni oder,« je bil po najhitrejšem tekmovalnem dnevu v karieri optimist še vedno v belo oblečeni Tadej Pogačar. V ekipi mu ne nalagajo bremena tretjega mesta. Za sproščenost ima ob sebi partnerico Urško.

Vprašanje, kako si bo opomogla Rogličeva ekipa

V Movistarju so taktično igrali na več kart. Ob Quintani med ubežniki, ki so si vmes privozili že več kot šest minut prednosti, so na vmesnem vzponu del močnih kart vrgli še z Valverdejem. Z ostrim ritmom so osamili Rogliča (in Pogačarja) še od zadnjih pomočnikov. Tako sta bila Slovenca prepuščena na milost in nemilost konkurenčnih ekip in lastnih nog ob napadu Valverdeja. Poskus napada ni bil uspešen. Roglič je bil do cilja Valverdejeva senca, Pogačar Rogličeva. »Nikoli se nisem počutil, da bi lahko izgubil Vuelto. Iz napake se bomo veliko naučili,« trdi Roglič. »Dobro, da so tudi največji tekmeci želeli v cilj čim hitreje. Položaj je še vedno ugoden. Vuelta je zares nepredvidljiva in pričakujem hude boje tudi ostale dni,« se Roglič zaveda zelo zahtevnih zadnjih dni. Maratonska hitra etapa je pustila nekaj vrzeli v obrambi rdeče majice. Posebno pred predzadnjo gorsko etapo s štirimi prelazi čez 1700 metrov. Vprašanje je, kako si bo Rogličeva ekipa opomogla po zelo napornem dnevu. Roglič sicer sam lahko sledi Valverdeju, še lažje Quintani, težko pa bo odgovarjal na več napadov hkrati. Interes Astane, na katero se je priklopil Roglič, ni bil narejen brez kasnejše računice. Rdeča majica bo do Madrida še trdo prigarana.

O tem, kako divji in poseben je bil dan, je dovolj zgovorna beseda zmagovalca dneva Philippa Gilberta, ki je z enajsto zmago na velikih etapnih dirkah kronal delo celotne ekipe Deceuninck-Quick Step: »Česa podobnega v sedemnajstletni karieri še nisem doživel. Etapa bo zagotovo v zgodovinskih knjigah. Spredaj je bila velika skupina, tudi z visokouvrščenimi. Bilo je veliko interesov, šlo je zares zelo hitro, tudi čez 75 kilometrov na uro.«