Slovenski kolesar Primož Roglič, vodilni na Vuelti, bo v dresu nizozemske ekipe Jumbo-Visma vozil do konca sezone 2023, torej še štiri sezone. Ob drugem dnevu premora na španski Vuelti, vsega 860 kilometrov pred Madridom, so v ekipi Jumbo-Visma z uradnim dogovorom z najboljšim kolesarjem razblinili še zadnje dvome o nadaljnjem skupnem sodelovanju. Po eni strani gre za odmevno piarovsko potezo, kar je v času tritedenskih dirk dokaj pogosta praksa. Po drugi plati so pred zadnjimi tekmovalni dnevi razblinili še zadnje dvome in negotovost, ki bi lahko bila moteč dejavnik. Še posebej ker je zanimanje za Rogliča s prikazanim na Vuelti zagotovo še poraslo. Pot do prve velike zmage na tritedenski dirki ima še manj ovir.

Mezgec je prepričan o zmagi Rogliča

»Primož rdeče majice do Madrida ne more izgubiti. Valverde bo drugi. Tadej Pogačar in Miguel Angel Lopez se bosta še borila za zmagovalne stopničke,« je Luka Mezgec napovedal iz bolniške postelje v Oviedu, kjer še vedno v vodoravnem položaju čaka na prevoz v Slovenijo. Mezgec slovi po dobrem preroškem občutku in čeprav ga že nekaj dni ni na cesti ob Domnu Novaku, Luki Piberniku ter obeh glavnih junakih Rogliču in Pogačarju, ve, kaj govori. »Tretji teden bo zagotovo nova izkušnja za Pogačarja, čeprav izgleda celo bolj svež kot drugi. Prav dan po počitku je na tritedenskih dirkah najbolj tvegan. Pogačarju gre v prid, da je lahka etapa in bo to tveganje manj izrazito. Nadaljevalo se bo mož na moža, z Lopezom sta blizu, zanimivo bo. Upam, da Pogiju uspe,« je dodal Mezgec. Bil je zraven, ko je Tom Dumoulin pred štirimi leti izgubil Vuelto čez zadnje klance.

Izmed velike četverice je bil na današnji dan počitka najglasnejši najstarejši Alejandro Valverde, ki vrh Vuelte kroji že od leta 2003 in še vedno ohranja upanje. Čeprav se je v ponedeljek na vožnji La Cubillo, asturijski Galibier, videlo, da bi o tem prej lahko razmišljal veliko bolj sveži Tadej Pogačar. »V ponedeljek res ni bil moj najboljši dan, a ni bilo hudo. Tretji teden lahko marsikomu povzroči težave, tudi Rogliču. Gre mu zelo dobro, vendar smo tudi videli, ko ni bilo tako,« je dejal Alejandro Valverde in spomnil na letošnji Giro.

Zgledna podpora ekipe Jumbo-Visma

Roglič je samozavesten. Upravičeno, saj je najtrdnejši, vedno z najboljšimi v gorah, ni pokazal slabosti in zato prevladuje. V spominu ima drugo dirko, na kateri je končal tik pod odrom, na četrtem mestu. »Spomnim se lanskega Tour de Francea, počutil sem se dobro in upam, da bo tako tudi tu,« je dejal Primož Roglič. Dve minuti in 48 sekund prednosti pred Valverdejem je tako velika razlika, da bi se moralo zgoditi res kaj nesrečno nepredvidljivega. Da je Roglič ostal zvest nizozemski ekipi, ni nobeno presenečenje. Na Vuelti je dobil zgledno podporo ekipe, ki je tudi najboljše jamstvo za končno slavje v Madridu. Znotraj ekipe dobiva prav tisto, kar po karakterju najbolj potrebuje, čeprav bi morda v kateri drugi ekipi dobil boljšo pogodbo, a morda tudi več negotovosti. Gre za človeški dejavnik, zelo pomemben na dolgih tritedenskih dirkah, ko so že vsi izmučeni in naveličani vsega, zato na plano udari vse najboljše in najslabše.

»Všeč mi je način dela. Uživam, ko sem del tega,« je Roglič poudaril zelo pomemben del sodelovanja. »V to ekipo sem prišel kot začetnik, skupaj smo se razvijali in verjamem, da lahko še veliko dosežemo. V zadnjih letih smo že zmagali nekaj dirk, vendar vedno stremimo k več in višje. Najpomembnejše je, da tukaj dobivam priložnosti. Tu se počutim kot doma,« je pojasnil Roglič. Če bo v nedeljo Roglič zmagal na Vuelti, bo to tudi prva zmaga za ekipo, ki si je pred začetkom dirke v Španiji že zastavila cilj, da poskuša zmagati na desetih naslednjih velikih tritedenskih dirkah.