Temperatura tal je v prvih dneh septembra ravno pravšnja za sajenje novih sadnih dreves. Začetek jeseni je najbolj ugoden za sadike nektarine in breskve, pozneje lahko ljubiteljske sadne vrtove obogatimo še z jablanami, hruškami, marelicami, višnjami, češnjami…

Vzgoja breskev in nektarin je malce zahtevnejša, vendar je s pravilnim postopkom saditve veliko možnosti, da bomo ob zorenju uživali sočne sadeže, v katerih so vitamini od A do C ter skupek mineralov.

Priprava sadik in sajenje

Poznamo veliko sort breskev, med najbolj znane spadajo rumena, rdeča in bela. Hitro se zgodi, da jo zaradi videza in okusa zamešamo z nektarino, kar ni nič čudnega, saj je nektarina v resnici podvrsta breskve, ki je z naravno mutacijo izgubila gen dlakavosti kožice. Zato se tudi njuna vzgoja med seboj ne razlikuje kaj dosti. Na sušnih območjih je breskve in nektarine priporočljivo cepiti z mandljem, ker ta razvije globok koreninski sistem. Na celinskih tleh se priporoča vzgoja v vretenast grm ali v ploščato gojitveno obliko, ki raste ob zidu.

Sadilno jamo za breskev in nektarino izkopljemo že nekaj dni pred sajenjem. V širino naj meri od 60 do 100 centimetrov, v globino pa od 40 do 60 centimetrov. Če ju ne sadimo ravno na osamelo mesto, naj bo medvrstna razdalja drevesa vsaj tolikšna, kot je višina odrasle breskve oziroma nektarine. Ko jamo kopljemo, smo pozorni, da na dva kupa ločimo zgornjo rodovitno plast od mrvice, saj prvo položimo na dno jame, po katerem potresemo organsko in mineralno gnojilo. Prvega uporabimo kilogram do dva, drugega pa zgolj četrt kilograma. Na tak način drevo oskrbimo z dušikom in kalijem. Čez to nasujemo plast zemlje, ki jo narahlo potlačimo. Zaradi senčenja na južno stran sadike zapičimo kol, nato v zaščitno mrežico vmešamo vrtno zemljo in nekaj malega šote, v to vstavimo sadiko. Z delom odkopane zemlje obložimo koreninsko grudo, nato spet uporabimo organsko in mineralno gnojilo ter pazimo, da je gnojilo od grude dobro ločeno s plastjo zemlje. V jamo stresemo preostanek zemlje, jo potlačimo in zalijemo. Sadika nam bo hvaležna, če ji okrog stebla ovijemo mrežico proti glodalcem in drugim nepridipravom. Na koncu poskrbimo še za oporo, ki naj bo visoka do dva metra in pol.

Če bomo breskev in nektarino redno gnojili s fosforjem in kalijem ter odstranjevali škodljivce, na katere smo pozorni že ob brstenju, lahko marca ali aprila na sadnem vrtu pričakujemo čudovite svetlo rožnate cvetove.