Korejec Taegu Noh je po končani srednji šoli vstopil v vojsko in postal častnik južnokorejske mornarice. Med služenjem domovini je posvojil potepuško mačko, ki je živela v bližini njegove baze. Za mačko je skrbel eno leto, medtem pa opazil, da nenavadno šepa. Odpeljal jo je k veterinarju in ugotovil, da so ji odpovedale ledvice. Mačka je poginila teden dni kasneje. Taegu, ki si je že od otroštva želel postati robotski inženir, se je tedaj odločil izdelati napravo, ki bi sledila mačjim izločevalnim navadam, da bi lastniki lažje in hitreje ugotovili, ali imajo njihovi štirinožni prijatelji zdravstvene težave. Ustanovil je podjetje PurrSong, ki izdeluje pripomočke za mačjo dobrobit, nalogo, ki si jo je zadal, ko je bil še v vojski, pa je izpolnil z razvojem pametnega mačjega stranišča lavviebot s.

Z dimenzijami 49,5 centimetra širine, 58,2 centimetra globine in 70,4 centimetra višine bo naprava zavzela kar nekaj prostora. Čeprav je bila motivacija za razvoj stranišča zdravstvena, pa je njegova funkcionalnost izrazito prilagojena tudi olajšanju bremena skrbi za čistočo malih kosmatincev. Pravzaprav je to njegova primarno oglaševana funkcija. Lavviebot s bo namreč pritegnil ljubitelje mačk, ki le s težavo najdejo čas ali motivacijo za čiščenje mačjega stranišča. Naprava je opremljena s senzorji, ki sprva zaznajo, kdaj je mačka opravila potrebo. Temu sledi obdobje čakanja, da se izločki primerno povežejo s posipom za mačja stranišča, nato pa mehaniziran presejalni sistem loči čisti posip od umazanega. Slednjega mehanizem naposled odvrže v vrečko za smeti, ki je shranjena v ohišju stranišča.

Da bi izkušnjo lahko prilagodili posamezni mački in njenim potrebam, je časovni zamik med opravljeno potrebo in začetkom presejanja mogoče nastaviti tudi ročno. Najhitreje po 15 minutah in vse do 90 minut po obisku stranišča. Tako naj bi bilo dovolj časa tudi za tista obdobja, ko kosmatince pestijo prebavne motnje.

Ob velikost naprave smo se v začetku obregnili, ima pa ta tudi svoje prednosti. Ohišje ima dovolj prostora za vrečko za smeti, ki sprejme za do tri tedne odpadkov. Poleg tega je v napravi prostora tudi za dodatnih 6,5 litra posipa za mačje stranišče. Tega naprava samodejno dodaja in lastniku omogoča daljša obdobja, ko lahko na mačjo higieno povsem pozabi. Na to ga ne bo spomnil niti vonj, saj je zadeva opremljena s filtrom, ki absorbira 93,3 odstotka amonijaka in hkrati deluje kot razvlažilnik. Zamenjati ga je treba enkrat na leto.

Za zdravstveni vidik skrbi aplikacija purrsong. Ta spremlja, kako pogosto in kako dolgo mačka uporablja pametno stranišče, kar lahko pripomore k hitremu odkrivanju nekaterih bolezni. Poleg tega aplikacija s pomočjo senzorjev v stranišču zmore ločiti tudi različne mačke. To pride prav, če imate več kot eno, a je sistem za zdaj še nekoliko omejen. Naprava jih loči, če se njihova telesna teža razlikuje za več kot 0,68 kilograma. V prihodnosti pa bodo pri podjetju ponudili tudi posebno identifikacijsko ovratnico.

Lavviebot s ni edino pametno stranišče na trgu. Teh naprav je sedaj že kar nekaj, povezujejo pa jih med drugim visoke cene. Praviloma okoli 400 evrov. Malenkost manj zahtevajo v predprodaji tudi za lavviebot s.