Glavni zvezdnik letošnjega Gamescoma je bil japonski producent videoiger Hideo Kojima, ki je leta 1987 z igro Metal Gear postavil temelje stealth oziroma skrivalniških videoiger in s časom postal kultna figura v svetu videoiger. Gamescom je zadnjikrat obiskal pred petimi leti, letos pa se je za obisk odločil kljub temu, da je njegova najnovejša igra Death Stranding v sklepni fazi razvoja in drvi proti novembrskem roku za izid.

Kojimo je v Köln kakopak pripeljal mojstrski občutek za marketing in stopnjevanje pričakovanj. Ta so izjemno visoka, ne glede na to, da je o igri Death Stranding pravzaprav znanega izredno malo. Bežno sliko, kaj naj bi v tej počeli, je ponudil okoli šestminutni posnetek igranja, ki je bil premierno predstavljen prav na Gamescomu, a tudi ta ni razkril prav veliko. Smo pa izvedeli, da je skrb za redno opravljanje male potrebe našega lika pomemben element igre.

Od najave daljnega leta 2016 je prikapljalo, da je svet v igri doživel nekakšno katastrofo, ki je uničila (vsaj) ZDA. Te obstajajo zgolj še kot skupek nekaterih povezanih mest. Katastrofa je ustvarila tudi nekakšno povezavo oziroma odprla vrata v onstranski svet (mrtvecev?). Igralčeva naloga naj bi bila ponovno vzpostaviti povezave med posameznimi mesti razpadlega severnoameriškega kontinenta. Temu nasprotuje teroristična skupina Homo Demens oziroma po slovensko Norci, na poti z vzhoda proti zahodu pa nas ovirajo tudi prikazni iz onstranstva.

Kako v to zgodbo sodi uriniranje? Ni ravno poanta igre, je pa Kojima povedal, da bi se z večkratnim zalivanjem istega mesta znalo zgoditi nekaj zabavnega. Še bolj bizaren element so dojenčki v prenosnih inkubatorjih. Enega ves čas s seboj nosi tudi glavni lik. Domnevno so na nekakšen način povezani z drugim svetom in to vez omogočajo tudi nosilcu. Zelo pomembno pa je, da se ne razburijo preveč. Tedaj jih je treba z nežnim zibanjem igralnega ploščka na konzoli ps4 pomiriti. Kojima je povedal še, da moramo biti pazljivi, saj se znajo dojenčki ob napačnem rokovanju tudi razhuditi. Kaj se zgodi tedaj, ostaja skrivnost.

Iz vsega naštetega je še naprej težko izluščiti, kakšna bo zares igralna izkušnja. Igra verjetno ne bo povsem akcijska. Znala bi vključevati tudi elemente preživetvenih videoiger. Glede na videno na predstavitvi pa zna uporabnika čakati dolgotrajen sprehod po odprtem svetu širokih razsežnosti in samotnosti, ki pa, upajmo, vseeno ne bo prevelika.

Cyberpunk 2077 na stadii

Med odmevnejšimi razkritji sejma je tudi odločitev poljskega igričarskega studia CD Project Red, ki stoji za izredno uspešno in večkrat nagrajeno serijo iger The Witcher, da namerava svojo prihodnjo videoigro Cyberpunk 2077 izdati tudi na Googlovi platformi stadia za pretočno igranje videoiger.

Poljaki so že pred dvema mesecema razkrili, da bomo v Night City oziroma Nočno mesto lahko odpotovali 16. aprila prihodnje leto, ko bo igra izšla za PC in konzole. Kdaj bo na voljo na stadii, ostaja nejasno, a verjetno vzporedno z uradnim izidom igre.

Poljaki so dogodek izkoristili tudi za najavo, da bo igra The Witcher 3 dostopna tudi za konzolo switch. Iz vrst Square Enixa pa so sporočili, da bodo ljubitelji kultne japonske franšize Final Fantasy v obnovljeni HD različici igre Final Fantasy VIII uživali že od 3. septembra dalje. Igra bo opremljena tudi z nekaterimi pomagali (goljufijami?), ki bi znale bistveno olajšati nerazumno naporno zadnjo bitko. Ta zahteva ure in ure dolgočasnega nabiralništva in priprav.