»Gre za mednarodno kriminalistično preiskavo, ki se nanaša na zlorabo dopinga. V tem trenutku preverjamo okoliščine, podatke in informacije, ki jih je nemška policija posredovala v obliki evropskega preiskovalnega naloga na pristojno sodišče in se nanašajo na slovenske državljane. Po slovenski zakonodaji gre za sume kršitev 186. in 187. člena kazenskega zakonika,« je sporočila slovenska policija.

Člena kazenskega zakonika govorita o neupravičeni proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog ter o omogočanju uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu. Za ta kazniva dejanja so zagrožene tudi večletne zaporne kazni.

Uci preiskuje Milana Eržena

»Glede na dejstvo, da je preiskava še v teku, več podatkov ne moremo posredovati. S Slovensko antidopinško organizacijo (Sloado) redno sodelujemo,« so še pojasnili na Generalni policijski upravi. Dodali so, da sodelujejo z različnimi preiskovalnimi organi, glavno delo opravlja nemška policija, ki je slovenskim kolegom podala informacije v zvezi s slovenskimi državljani.

Cyclingnews je v sredo poročal, da Mednarodna kolesarska zveza (Uci) preiskuje Milana Eržena, enega od glavnih mož ekipe Bahrain-Meride, ter druge slovenske kolesarske delavce in kolesarje, ki naj bi bili vpleteni v dopinško afero Aderlass, ki je vzplamtela med letošnjim svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Avstriji. Uci je za cyclingnews potrdil, da od leta 2015 skrbno spremlja aktivnosti več Slovencev, med njimi kolesarjev, osebja in vodstva, ki so se znašli v več različnih preiskavah.

O tem so poročali tudi trije ugledni evropski mediji – italijanska La Gazzetta dello Sport in Corriere della Sera ter francoski Le Monde.

Informacijo o večletnem spremljanju slovenskih kolesarski delavcev so pri Uci danes potrdil tudi za STA, v izjavi pa so še zapisali, da so skupaj s Kolesarsko protidopinško ustanovo (CADF), neodvisnim telesom za izvajanje protidopinškega programa, vse relevantne informacije posredovali pristojnim športnim in državnim organom, vključenim v operacijo Aderlass. Med temi so tako avstrijska policija kot tudi Svetovna protidopinška organizacija (Wada).