»Obeta se nam lepa uvodna etapa. Zame je poseben izziv in prijeten začetek Gira,« Primož Roglič razmišlja o današnjem prvem dnevu tritedenske preizkušnje, zanj največjega izziva doslej. V Bologni je v središču pozornosti. Po letošnjih dosežkih je številka ena dolgega startnega seznama, na katerem so tudi lovec na etapne zmage Jan Polanc v dresu UAE Emirates s pomočnikom športnega direktorja Andrejem Hauptmanom in pomočnik največjega domačega zvezdnika Vincenza Nibaija Grega Bole ter Kristijan Koren (oba Bahrain Merida).

Za Slovence se z Rogličem obeta zgodovinska tritedenska dirka. Že prvi dan bo znova po treh letih odprt lov na rožnato majico najtežje dirke na svetu. S Tomom Dumoulinom pri vseh napovedih veljata za prva favorita. Trasa v Bologni s ciljnim vzponom do Marijine bazilike San Luca (8 km) je zelo specifična. Paralele je mogoče potegniti le s traso svetovnega prvenstva vožnje na čas pred letom in pol na Norveškem, kjer sta si razdelila zlato in srebrno kolajno. Od tedaj so se razmerja spremenila. Glede na rezultate v Rogličev prid. Spomin uhaja tudi na Nizozemsko pred tremi leti, ko je Nizozemec Rogliču prav v vožnji na čas izmaknil zmago in rožnato majico za stotinko ali 15 centimetrov. »V kolesarstvu vedno mislimo na najlepše stvari, tudi na rožnato ali rumeno majico. Trdo smo delali in zdaj smo tu. Ponosen sem, da sem v tej vlogi,« Roglič ne skriva samozavesti.

A to je le delček poti proti Veroni. Rogliču in Dumoulinu je po njunem okusu trasa s tremi vožnjami na čas (skupaj 58 km), odločalo naj bi pet gorskih etap s peklenskim zadnjim tednom z več plezanja kot lani. Sicer je to Giro tradicije, trase so konservativne brez posebnih spektakularnih cest. Zmagovalec uvodnega kronometra lahko vozi rožnato majico najmanj do devetega dne in nove »ure resnice«. Prvi veliki zaključek visoko v gorah bo šele trinajsti dan (24. maj), ob tem pa je vmes treba upoštevati italijanske zaključke s pastmi klasik za spektakel in nagradne odbitke sekund. Najtežje gorske etape bodo po tradiciji ob zaključku drugega tedna in zadnje dni v Dolomitih, najbližje Sloveniji. Prav tu bi si nemara svojo priložnost lahko izboril Jan Polanc, ki je s samostojno akcijo slavil že dve etapni zmagi in kot edini Slovenec doslej vozil z majico najboljšega hribolazca.

Roglič zelenec med izkušenimi

Ob Rogliču in Dumoulinu se največ cirkusa vrti okoli domačega zvezdnika Vincenza Nibalija (Bahrain Merida), Kolumbijca Miguela Angela Lopeza (Astana) in Britanca Simona Yatesa (Mitchelton Scott). Med vsemi temi je ena pomembna razlika. Rogliča v napovedih omenjajo vsi, sam se z drugimi ne daje motiti. »Vsi bomo začeli z ničle, vsi bomo imeli enake možnosti in vsi tukaj so že pokazali svoje sposobnosti. To bo resnično napeta dirka,« pravi Roglič, ki mu največ šibkosti najdejo pri izkušnjah in dosedanjih dosežkih na tritedenskih dirkah. Veteran Nibali ima za sabo že dvajset tritedenskih dirk in štiri zmage, zasedba Bahrain Merida skupaj daleč največ med ekipami (35). Dumoulin je nekje na polovici. Tudi Kolumbijec in Britanec sta z uspehi pred Rogličem, ki bo na startu šele četrtič, njegovi pomočniki pa imajo manj velikih dirk (13) kot Koren (9) in Bole (9) skupaj. A samozavest črpa iz lanskega Toura, ko je bil četrti, in iz moči predanih pomočnikov z dobrimi karakteristikami.

Dvom o vrhunski formi

Primoža Rogliča so že pred startom zasuli tudi z glavnim dvomom, ki se poraja ob serijskem zmagovalcu 2019. Je bil prezgodaj na vrhuncu moči, ko je v Švici zmagoval na kronometeru, sprintu in v klanec? »Na dirki po Romandiji nisem čutil nobene potrebe, da bi skrival pripravljenost. Na vsaki dirki želim zmagati. Giro je na papirju zelo zahteven, z zelo zahtevnimi gorskimi etapami. Dobro se lahko peljem po vseh terenih. Čutim vznemirjenost, vendar je to normalno. Kljub temu bo dirko treba odpeljati sproščeno. Zelo bo zahtevno za vse,« pravi Rogla samozavestno. Njegov športni direktor Addy Engels dodaja, da so bili na dirki po Romandiji presenečeni nad njegovo ravnijo pripravljenosti. Zdaj pričakujejo, da bo na vsaki dirki rasel za najpomembnejši zadnji teden. »Čeprav ostane na sedanji ravni, bomo s tem zadovoljni,« dodaja Engels. Eden od pomočnikov Jos Van Emden brez taktiziranja poudarja: »Tu smo prišli le z enim ciljem; zmagati na Giru.«