»Sanjsko. Po dveh zmagah na Giru je tudi rožnata majica nekaj, kar sem sanjal. Sanje so postale resničnost. V njej se želim voziti čim dlje,« slovenski kolesar Jan Polanc ni mogel skriti navdušenja, da je po spominski etapi na Fausta Coppija novi vodilni na 102. izvedbi dirke Giro d'Italia. Spektakel Gira je danes izbruhnil v vsem razkošju, z vso dramatiko – v središču pozornosti pa je bil 27-letni Kranjčan v dresu UAE Emirates. Sijajno je izkoristil vse prednosti, ki jih je imela v prvi selektivni gorski etapi čez Montoso (1247 metrov nadmorske višine) do Pinerola njegova vloga prvega pomočnika dosedanjega nosilca rožnate majice Valeria Contija. V veliki skupini je italijanskega klubskega kolega zamenjal v rožnati. Danes je sicer osvojil šesto mesto in izkoristil sedem minut prednosti pred glavnino »generalov«. Primož Roglič je, kot najbolj izpostavljen med glavnimi favoriti za končno zmago, pobudo prepustil drugim. Pazil je le na največje tekmece, ni se pustil izzvati in z defenzivno strategijo s 24. mestom v etapi umirjeno obdržal drugo mesto v skupnem seštevku, dobre štiri minute za Polancem.

»Pred etapo mi je glede klubske taktike športni direktor dejal, da me potrebujejo v begu, da bomo tako lažje nadzirali potek in poskušali braniti rožnato majico. Da, vedel sem, da bo težko,« je Polanc pojasnjeval klubsko strategijo, ki jim je na koncu do potankosti uspela. Med 25 ubežniki, ki so skočili naprej, je bil ob uglednih imenih najvišje uvrščen v skupnem seštevku in že na polovici je bil virtualno »maglia rosa«. Skupina je imela že petnajst minut prednosti. »Imel sem srečo, da sem igral na to karto z ubežniki. Zelo sem vesel, da jo imam. Za ekipo je to znova velik dosežek.« Majica varovancu trenerja, očeta Marka Polanca, ni bila niti malo podarjena. Po šestem dnevu je moral prevzeti vlogo prvega pomočnika Valeria Contija in ogromno dela je opravil na vetru. Rožnato majico je pomagal braniti z vsem spoštovanjem do vodilnega, čeprav so vloge pomočnikov domala povsem prezrte. S Contijem bosta sedaj zamenjala vlogi. Polanc je ceremonij in pozornosti že vajen. Pred dvema letoma je teden dni že vozil v majici najboljšega hribolazca.

Seveda je imel Polanc v mislih tudi etapni zmagi, ki se ju je že veselil maja 2015 v Abetoneju in leta 2017 na Etni, obakrat v slogu ubežnika. Tudi tokrat je imel priložnost, a v zaključku mu je zmanjkalo moči. Kot virtualni nosilec majice vodilnega je imel povsem drugačno vlogo znotraj ubežne skupine. Moral je narediti veliko več v ospredju kot preostali, saj je imel največji interes, da privozi večjo razliko pred glavnino in je od vloženega dela največ pridobil. Cesar dneva je s prvo zmago v karieri sicer večni pomočnik Cesare Benedetti (Bora).

Roglič pazil na tekmece

Primoža Rogliča so imeli vsi na očeh, a se je dobro skrival. Potek bitk spremlja kot general. Po predvidevanjih so konkurenčne ekipe v beg poslale pomočnike, Rogliča so na strmi vzpon osamili od pomočnikov, kar je največja šibkost njegove ekipe, a Tolhoek, Bouwman in Sepp se zdijo močni. Čez Montoso sta ekipi Movistar in Astana naredili navezo med ubežniki in kapetani (Landa, Lopez), a sta ranjena leva pridobila le 28 sekund. Primož Roglič je pazil le na največje tekmece (Nibali, Yates, Majka), se prilagajal njihovim skupinicam, izkoriščal njihove interese in medsebojna rivalstva. Ni porabljal moči, ni silil v ospredje po nepotrebnem in se kljub zbadanju (Majka) ni pustil izzvati iz svoje defenzivne strategije. Sijajno igra poker z dobrimi kartami. Na klancu ni pokazal slabosti. In hranil je moči za izjemno naporne naslednje dni v gorah. »Za menoj in ekipo je dober dan. Giro je dolg, prihajajo težki dnevi. Ekipa je odlično opravila delo. Veselim se nadaljevanja,« je Rogla samozavesten, za taktiko pa ga je pohvalil tudi šef Addy Engels. Jutri bo ciljni vzpon pri jezeru Serru, 2250 metrov visoko, še prej pa dva zahtevna prelaza s 1000 metri višinske razlike. Še bolj zobčasta je sobotna gorska »žaga«. Ekipi UAE Emirates in Jumbo-Visma imata zdaj enake interese, so zavezniki. Pomočniki Polanca in Rogliča bodo na preizkušnji v dolgih dolinah. Polanc bi zmogel rožnato voziti kar daleč, a vsi bodo pogledovali predvsem k rumenemu – Rogliču. »Za gorske specialiste se je Giro šele začel. Prihaja velika bitka,« napoveduje Polanc.

Neprijetna vprašanja

Seveda pa se Jan Polanc kot Slovenec, enako velja za Rogliča, danes ni mogel izogniti manj prijetni temi v povezavi s preiskavo UCI in Milanom Erženom, ki sicer povezavo z afero Krvavitev odločno zanika. »Stanje v slovenskem kolesarstvu je žalostno, zlasti ob upoštevanju uspehov. Malo je sramotno, da se o tem pogovarjamo ob prijetnih trenutkih. Ne vem, kaj naj rečem več,« je dejal Polanc. Na generalni policijski upravi pa so danes potrdili, da z nemškimi kolegi in drugimi preiskovalnimi organi sodelujejo v mednarodni preiskavi domnevnega kolesarskega dopinškega primera.