»Bila je vojna,« je Addy Engels, športni direktor pri Jumbo-Vismi, opisal sedmi dan Gira. Primož Roglič (20. mesto) je z ekipo lahko vesel, da je bila odločitev o »podaritvi« rožnate majice pravilna. Valerio Conti z ekipo UAE Emirates ni nevaren, imeli pa so ogromno dela, da so sploh zadržali majico. Dan je bil divji. V prvih dveh urah je bila ob številnem interesu ubežnikov po slavi dneva, ki jo je privozil Bask iz Astane Pello Bilbao, povprečna hitrost kar 50 kilometrov na uro. Tudi na koncu je kljub kar nekaj klancem ostala 45 kilometrov na uro. V takih razmerah v koloni brutalno hitrega ritma ni zmogel zdržati oboleli Rogličev pomočnik Laurens De Plus.

Odstop glavnega pomočnika je velik hendikep za Jumbo-Vismo. De Plus bi bil velik plus predvsem v gorah zadnjega tedna, v tej sezoni pa je veliko prispeval k Rogličevemu nizu uspehov. In to so v drugih ekipah vedeli. Ekipa Bahrain Merida je, ko so uvideli slabost belgijskega 23-letnika, dodatno poskrbela za visoko hitrost, da ga je odpihnilo domov. »Zelo sem razočaran. Želel sem pomagati Primožu, upal, da bom preživel do dneva počitka, a v takem dnevu ni šlo,« je dejal Laurens De Plus. V Jumbo-Vismi so se že pred začetkom morali sprijazniti, da zaradi poškodbe ni mogel na Giro izkušeni Robert Gesink. Roglič to prenaša mirno, podporo ima. Znan po svoji prijazni osebnosti in sproščenosti, ki je v tritedenski dirki zelo pomembna tudi zaradi vzdušja znotraj ekip, se je ob podarjeni rožnati majici in padcu znal pošaliti. »Giro trga gate,« je pripomnil Primož Roglič. V šali pa pristavil: »En dan zmagamo, en dan izgubimo, nekateri tudi hlače.«

Conti je lahko hvaležen Polancu

Roglič je danes v skupnem seštevku zdrsnil še navzdol, saj sta ga prehitela Bilbao in Davide Formolo. Jutri, v najdaljši etapi (239 km), bi se lahko, če ekipa UAE Emirates ne bo dobila podpore zaveznikov iz sprinterskih ekip, našel še kateri. Lovci na etapne zmage so zavohali letošnje razmerje v karavani. V nedeljo vse čaka 35 kilometrov dolga vožnja na čas, trasa se z obale dvigne v San Marino, skupaj je skoraj 800 višinskih metrov razlike. Zasavec je glede na pokazano prvi dan v Bologni seveda prvi favorit. Simona Yatesa je prehitel za več kot dve sekundi na kilometer, kar je ena večjih razlik v zgodovini Gira med prvim in drugim. Ni nemogoče, da bo razlika znova velika. Treba pa je vedeti, da je imel Roglič malce težji prvi teden. Razmerja med najboljšimi se po tednu dni spreminjajo. Mogoče je pričakovati tudi vpliv padca, a Roglič tega ne pokaže. Današnji zaključek v La Aquilo je bil kot nalašč, da so se generali spogledovali, zaznali slabosti. Nekateri prav dobro znajo oceniti, kako se drugim vrtijo noge. Roglič naj bi pri tem imel odličen instinkt.

Čeprav je bil Španec Jose Rojas v begu dva ni zapored, je imela ekipa UAE Emirates veliko dela, da je Valerio Conti obdržal rožnato majico. V Italiji je to najmočnejši simbol kolesarstva. Zato še toliko več pomeni za ekipo, ki ima italijanski pedigre. In slovenskega. Da Conti še ima majico, je zaslužen predvsem Jan Polanc. Na čelu glavnine je bil praktično ves drugi del sam in držal časovno razliko do zelo motiviranih ubežnikov. Conti je Kranjčanu lahko globoko hvaležen, da je tako predan. Polanc bo to zagotovo »plačal« že v nedeljo. O tem, koliko je za ekipo pomenila majica, dovolj pove odstop Fernanda Gavirie, sprinterja ekipe. Tega so z bolečim kolenom pustili v ozadju in je med etapo sedel v spremljevalni avto Andreja Hauptmana. Nekateri so komaj ujeli časovno rampo. Tudi Grega Bole je, zgovorno, zaostal 18 minut. »Zelo težko je bilo obdržati majico, imel sem občutek, da so se me vsi želeli znebiti. Srečen sem, da jo imam,« je bil ponosen Valerio Conti, ki bo jutri že na zahtevni preizkušnji. Če bo ekipa rožnate pokazala slabosti, bo hudo vsej karavani.