»Rožnata majica? Zakaj je jutri ne bi izgubili? Etapa je kot nalašč za pobeg,« je Primož Roglič že v sredo na novinarski konferenci po koncu deževne etape med vrsticami dobesedno ponujal svetinjo italijanskega kroga. Tako je še bolj opogumil del karavane, ki sanja vsaj delček slave.

Obdarovanec med trinajstimi ubežniki je Valerio Conti (UAE Emirates). V ospredju dolge maratonske etape (238 km) v Sv. Janezu v Rotondi se je dnevne zmage veselil rojak Fausto Masnada, član nizkoproračunske ekipe Androni Giocattoli. »Ubežniki so bili močni, v lov pa nismo želeli vložiti preveč energije,« je razumljivo odločitev pojasnil Roglič. »Predati rožnato majico ni slabost. To daje meni in ekipi več počitka in manj stresa. Giro bo še zelo dolg in odločilni dnevi šele prihajajo,« je preudarno in pričakovano pojasnil. Darilo manj znanim kolesarjem iz karavane je del taktike, del neusmiljenega ritma tritedenskih dirk. Če bo šlo vse po optimalnem scenariju, je Roglič majico posodil za nekaj dni.

Celjenje prask brez rožnate

V tem času bo na zadnjici zacelil posledice padca v začetku današnje etape. Na videz ni bilo hujšega kot strgane hlače, scefrana rožnata. Ekipa, predvsem Jos van Emden, mu je hitro priskočila na pomoč. »Padli so pred mano in se nisem mogel izogniti. To je kolesarstvo. Na srečo so samo praske in ni slabo,« je pojasnil. Razumljivo, da ne sme tarnati. Tekmeci so pozorni na vse slabosti. Glavnina je v tistem trenutku tudi športno spoštovala ugled rožnate. Predaja rožnate majice je v največji meri dobrodošla za pomočnike, da bodo lahko malce manj izčrpani koristni tudi v odločilnem zadnjem tednu. In tudi za Rogliča, da se po šestih dneh rožnate majice znebi dela obveznosti vodilnega.

S plati Jumbo-Visme je majica v nenevarnih rokah. Čeprav bodo v nadaljevanju pri nizozemski ekipi pazljivi (Amador, Oomen, Madouz), bo nadaljevanje vsaj za Primoža Rogliča deloma lažje. Valerio Conti je po karakteristikah zelo podoben klubskemu kolegu Janu Polancu. Dobro je izkoristil razmerje v karavani in darilo ekipe Jumbo-Visma. Zadnji Italijan v rožnati majici je bil Vincenzo Nibali ob zmagi leta 2016, torej pred tremi leti, zato je bil 26-letni kolesar ekipe UAE Emirates z italijanskim vodstvom in slovenskim pomočnikom športnega direktorja Andrejem Hauptmanom še toliko bolj oblegan. »Vedel sem, da Primož Roglič želi predati rožnato majico. Vsi so vedeli. Poskušal jo bom obdržati čim dlje,« je Valerio Conti govoril, ko so ga še uro po etapi secirali v analitični oddaji »processo alla etapa« na RaiTv, ki je železni del spektakla rožnatega Gira.

Teoretično bo kot soliden kolesar, dober na vzponih in tudi vožnji na čas, doslej je bil 27. v skupnem seštevku, v rožnati vozil nemara teden dni. Prvi veliki preizkus zanj bo že nedeljska vožnja na čas do San Marina (35 km). Ekipa UAE Emirates nima kolesarja z ambicijami v skupnem seštevku, zato se bo trudila obdržati prestižno majico. Z malimi skritimi ambicijami v skupni razvrstitvi je le Jan Polanc, ki za Rogličem zaostaja minuto in tri četrt. Ob idealnem razpletu bi se lahko približal enajstemu mestu izpred dveh let.

Neprijetnim vprašanjem se ni mogel izogniti

V šestih dneh je Roglič izkusil vso čast in bridkost poveljnika rožnate karavane. Tako se v sredo, ko sta bila v središču pozornosti tudi vpletena v afero Krvavitev pomočnik selektorja v reprezentanci v Innsbruchu Borut Božič in reprezentančni kolega Kristijan Koren, seveda ni mogel izogniti vroči temi dneva. »Zame je situacija težka in žalostna. V Sloveniji imamo veliko dobrih kolesarjev, zato je novica žalostna tudi za vse slovensko kolesarstvo,« je dejal Roglič. Enako se temi ni mogel izogniti Vincenzo Nibali, saj je bil Koren eden najbolj cenjenih pomočnikov, ki jih potrebuje v vseh etapah do gora. »Razočaran sem,« je dejal najizkušenejši kolesar tritedenskih dirk, ki je v času delovanja ekipe Cannondale vozil v istem okolju s Korenom. »Ne vem nič o tem. Nič nam ni povedal. To so njegove stare zadeve. So pa to nezaželene novice, ki vplivajo na vse nas. Ni pozitivno za ekipo, ni dobro za Giro in ne prinaša ničesar dobrega celotnemu kolesarstvu.«