Sosedje so novinarjem povedali, da so najprej pomislili, da z balkona letijo oblačila, potem pa so ugotovili, da je 54-letnik vrgel svoje štiri otroke z balkona šest metrov visoko na betonska tla. Najhuje je ranjena sedemletna deklica, ki so jo v bolnišnici v Zadru priključili na aparate zaradi številnih hudih poškodb glave in prsnega koša. Danes v popoldanskih urah se je njeno stanje poslabšalo, zato so se odločili, da jo bodo prepeljali na intenzivni oddelek pediatrične klinike v Zagrebu, kjer ji lahko ponudijo boljše zdravljenje.

Hudo je poškodovana tudi njena osemletna sestra, ki naj bi ji jutri operirali oko in leži na intenzivnem oddelku. Najmlajša sestra, petletnica, je utrpela poškodbe prsnega koša in številne praske, medtem ko so pri triletnem bratcu ugotovili poškodbe pljuč. Oba sta na oddelku kirurgije. Triletnika naj bi oče v brutalnem izbruhu družinskega nasilja zadnjega vrgel čez balkon in je padel na sestre, tako da je bil najmanj poškodovan.

Med tragedijo, ki se je zgodila malo pred 7. uro zjutraj, je bila v hiši tudi 43-letna mati otrok Katica Rođak. Povedala je, da se je takrat že zbudila, a je še ležala v postelji. Naprej je pomislila, da njen soprog nese najstarejšo deklico v dnevno sobo. Ko je ugotovila, kaj se dogaja, je otroke že našla v krvi, je povedala za novičarski portal indeks.hr. Medtem so sosedje poklicali policijo, 54-letnik pa se je sam odpeljal na policijsko postajo. Mati je v spremstvu socialne delavke obiskala otroke v bolnišnici. Rođaka so kazensko ovadili za štirikratni poskus umora, zaradi česar mu grozi od 15 do 40 let zapora. Moški, ki se ga je v hrvaških medijih že prijel vzdevek Paški monstrum, je v priporu v Zadru.

Neurejeni odnosi v družini

Novica o pošastnem nasilju na Pagu je bila tudi uvodna točka na redni seji hrvaške vlade, premier Andrej Plenković je dejal, da so zaradi tega dogodka vsi pretreseni. Hrvaška ministrica za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nada Murganić je potrdila, da je šlo za družino z neurejenimi odnosi. Povedala je, da se je družina pred časom preselila v mesto Pag z območja, ki je pod nadzorom socialne službe v Virovitici. Napovedala je, da bodo opravili nujni inšpekcijski nadzor, in dodala, da je najpomembneje, da se otroci pozdravijo brez travmatičnih posledic.

V socialni službi v Zadru so potrdili, da so družino Rođak že obravnavali, tudi zaradi 18-letne hčere, ki jo ima Katica Rođak iz prvega zakona. Hrvaški mediji so poročali, da 18-letnica ni živela na Pagu in da so jo materi odvzeli zaradi zanemarjanja. Kot je izjavila direktorica zadrskega centra Vesna Burčul, doslej niso imeli podatkov o agresivnosti očeta, mati pa je zavračala vprašanja o morebitnem nasilju v družini. Poudarila je, da »ni strokovnjaka, ki bi lahko predvidel tovrstno dejanje«, in zagotovila, da bodo otroke zaščitili po zdravljenju.

Na zagrebški forenzični psihiatriji so ocenili, da je oče štirih otrok najverjetneje sociopat. Njihove izkušnje v primerih, ko so straši umorili otroke, kažejo, da je večinoma šlo za maščevanje partnerju. Rođakova polsestra, ki živi v Virovitici, je za tamkajšnje medije dejala, da je njen polbrat »vedno delal probleme v družini, a da si nikoli ne bi mogli niti zamisliti, da bi lahko storil kaj takega«. Rođak je delal kot nočni čuvaj v kampu Šimuni na otoku Pag.

V minulih desetih dneh so na Hrvaškem obravnavali tudi druge primere hudega družinskega nasilja: v Zagrebu je upokojeni policist grobo pretepel 14-letno hčer, v Trilju v zaledju Splita pa je 14-letnik sredi belega dne na ulici z nožem zabodel svojo mater v oko in vrat.