Ljudje se pred mrazom, snegom in vlago preprosto zavarujemo s toplimi oblačili in nepremočljivo obutvijo ter toplo odejo na kavču pred televizorjem. Kaj pa vaša počitniška hiška, ki bo prek zime kratke hladne dneve in dolge mrzle noči samevala? Ste jo pripravili na varen zimski spanec? Četudi boste vikend pozimi nekajkrat morda vseeno obiskali, si preberite uporabne nasvete, ki vam lahko prihranijo marsikateri nepotreben strošek zaradi malenkosti, ki bi jih lahko postorili sami.

Poskrbimo za notranjost hiše

Najpogostejše težave lahko v praznih hišah v zimskem času povzroča zamrznjena voda. Zato je treba zapreti glavni ventil za vodo in izprazniti kotličke na straniščih. Ne škodi, če v straniščno školjko vržete pest ali dve soli. Prav tako je treba spustiti vodo iz cevi in pustiti vodnim pipam dihati, naj bodo odprte vso zimo. Če voda v ceveh zamrzne je lahko škoda zelo velika.

Poskrbite, da boste odklopili vse električne naprave in preprečili udarom strele, da bi poškodovali televizor ali radio. Če nimate vklopljenega nobenega električnega aparata, tudi nepričakovanega računa za elektriko ne boste dobili.

Ne pozabite temeljito očistiti kuhinjo in ne pozabite na hrano v hladilniku. Če ste se odločili, da vseeno pustite nekaj hrane v omaricah, jo shranite v nepredušno zaprtih posodah. Poleg plesni vas bodo takšne posode obvarovale tudi pred nepovabljenimi žužki. To velja predvsem za kosmiče, pogosto napadejo tudi riž, moko, testenine.

Ne bo odveč, če boste za nekaj centimetrov odmaknili pohištvo od sten in pustili odprta vrata med prostori. Naj zrak kroži, saj boste tako preprečili nabiranje vlage.

Ne pozabite urediti okolice

Preden se za nekaj mesecev poslovimo od nepremičnine, poskrbimo tudi za njeno okolico in zunanjost vikenda. preverimo, ali smo zaprli vse zunanje vodne pipe, pospravili vodne cevi, tudi te za namakanje, v garažo ali vrtno lopo. Natančno pregledamo žlebove, jih očistimo jesenskega listja. Zamašeni žlebovi lahko privedejo do nabiranja vlage v hiši ali celo zamakanja. Posledica vlage je površinska plesen, ki škoduje tako pohištvu kot vašemu zdravju. Če so žlebovi zamašeni in v njih voda zamrzne, lahko žlebovi tudi popokajo. Nič ne bo narobe, če pri tem oko vržemo tudi na strešno kritino.

Preverimo tudi, ali okna še vedno dobro tesnijo. Če ste opazili, da po njih teče voda in se nabira na notranji strani, si vzemite čas in jih obnovite, preprečite vlagi vstop v notranjost vikenda. Prav tako dobro pritrdite polkna in jih zaprite, da se izognete poškodbam, in prihranite sosedom hrup polken, ki bi ropotala v vetru.