Na spletni dražbi, ki je potekala med 31. oktobrom in 8. novembrom, so ponudili 22 osebnih predmetov znanstvenika, ki je zaslovel s svojo teorijo o vesolju in črnih luknjah. Skupaj so zanje iztržili 1,8 milijona funtov (več kot dva milijona evrov), poroča britanski BBC.

Invalidski voziček, ki so ga prodali na dražbi, je prvi invalidski voziček, ki ga je znanstvenik uporabljal, potem ko je v svojih 20. letih zbolel za amiotrofično lateralno sklerozo (ALS), so sporočili iz dražbene hiše Christie's.

Hawkings je voziček uporabljal od poznih 80. do sredine 90. let prejšnjega stoletja, še preden je bolezen toliko napredovala, da ni več mogel uporabljati rok, da bi ga upravljal, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na dražbi so prodali tudi nekatere druge Hawkingove osebne predmete, med drugim eseje, nagrade, jakno pa tudi izvod njegove najbolj znane knjige Kratka zgodovina časa iz leta 1988 s Hawkingovim avtogramom. Zanjo so iztržili 67.750 funtov (približno 78.000 evrov).

Denar bodo nakazali v dobrodelne namene

Denar bodo namenili dvema dobrodelnima ustanovama, Fundaciji Stephena Hawkina in združenju Motor Neurone Disease Association.

Stephen Hawking je spomladi umrl v 76. letu starosti, potem ko je zaradi bolezni večino svojega življenja preživel priklenjen na voziček. V svetu je zaslovel s svojimi prispevki na področju kvantne gravitacije, posebno glede črnih lukenj, ter poljudnoznanstvenimi objavami, v katerih je objavljal svoje teorije o vesolju.