Hawking, ki je letos marca v 76. letu starosti umrl za posledicami amiotrofične lateralne skleroze (ALS), bolezni, pri kateri začnejo propadati gibalni nevroni, se v svoji zadnji knjigi, naslovljeni Brief Answers To The Big Questions dotika peročih tem človeštva. Knjigo je na njegovo željo po smrti dokončala njegova družina.

»Znanost in izobraževalni sistem sta v nevarnosti kot nikoli prej,« je bilo mogoče slišati včeraj v Londonu na predstavitvi knjige. »Ne samo, da strokovnjaki na svojih področjih niso več spoštovani, njihovim mnenjem in raziskavam se sploh ne verjame.« Izvolitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa in odločitev Velike Britanije za brexit sta po Hawkingovem zgolj posledici »globalnega revolta« proti strokovnjakom in znanosti.

Napredek ni več samoumeven

Človeštvo se bo v prihodnjih letih moralo spopasti s podnebnimi spremembami, prenaseljenostjo, izumrtjem določenih vrst, izsekavanjem gozdov in onesnaževanjem. »Smo v nevarnost, da postanemo kulturno izolirani, prav tako pa se oddaljujemo od napredka, ki smo ga naredili do zdaj,« misli Hawking.

Besede znanstvenika seveda niso bile slišane prvič. Velik kritik razmer v svetu je bil že v času svojega življenja, v zadnji knjigi pa je želel ponovno opozoriti na aktualne probleme.

»Naša prihodnost bo bolj odvisna od tehnologije in znanosti, kot kdajkoli prej. Mladi morajo gledati v nebo, in ne v svoje noge,« je zapisal.

Na prireditvi je bila prisotna tudi njegova hčerka Lucy. »Mislim, da bi bil zelo počaščen, če bi vedel, da je v zgodovini zasedel takšno mesto,« je dejala.