V društvu so začeli štiriletni projekt Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti, ki ga podpira nemška naravovarstvena fundacija Euronatur. Z njim skušajo pticam zagotoviti varnejšo selitev. »A že prvi podatki po le nekaj tednih dela kažejo, da je stanje pri nas precej slabše, kot se je verjelo doslej,« so opozorili v sporočilu za javnost.

Ptice pevke zaprejo v kletke

»Doslej smo verjeli, da je Slovenija nekakšna oaza, kjer so ptice selivke varne pred nezakonitim ubijanjem. Sploh v primerjavi s sosednjo Italijo in balkanskimi državami, kjer je kriminal nad pticami vsesplošno razširjen. A že po prvih tednih zbiranja podatkov se kaže, da je tega bistveno več, kot smo verjeli doslej,« so zapisali. Zbrali so že informacije o več kot 200 primerih suma na nezakonita ravnanja.

»Videti je, da je v Sloveniji precej lova ptic pevk za namene zadrževanja v kletkah,« so pojasnili. Sporno ravnanje je bolj razširjeno v zahodni Sloveniji ter najverjetneje povezano z italijanskim črnim trgom in ukinitvijo mejnih kontrol.

Ujede lovijo s pastmi

»Presenetile so nas tudi informacije o lovu ptic ujed s pastmi. Podatki kažejo na razširjeno trgovino s pastmi za tovrstni nezakoniti lov,« so dodali.

V zvezi z nezakonitim lovom ptic pevk so v zadnjih letih na okoljsko inšpekcijo posredovali več prijav zoper konkretne storilce, a inšpekcija po navedbah društva ni ukrepala.

Društvo vabi občane, ki so zaznali sume nezakonitega lova in ubijanja ptic, da mu informacije posredujejo prek spletne pošte. Posebej naj bodo pozorni na osebe, ki lovijo ptice z mrežami ali pastmi ter na kletke oz. voljere, v katerih se zadržujejo prostoživeče vrste. Sporočijo naj tudi, če najdejo ptico, za katero sumijo, da je bila ustreljena.