Predstavniki 64 nevladnih organizacij so ministru za kmetijstvo Dejanu Židanu včeraj predali peticijo proti lovu na ogrožene vrste ptic, ki jo je podpisalo skoraj 10.000 državljanov. Prav danes bo namreč na ministrstvu za kmetijstvo usklajevalni sestanek, kjer se bo odločalo o spornem predlogu Lovske zveze Slovenije, ki želi med lovno divjad uvrstiti tudi osem zavarovanih in ogroženih vrst ptic.

Predlog je naravovarstvenike razhudil predvsem zato, ker naj bi se po novem lovilo tudi ptice, ki so v Sloveniji močno ogrožene gnezdilke in bi jih zato vsakršno streljanje lahko pahnilo čez rob izumrtja.

Je goli lov za zabavo preživet?

»S peticijo smo želeli opozoriti ministra in ostale odločevalce, da slovenska družba odločno nasprotuje neetičnemu predlogu uvrstitve ogroženih vrst ptic med lovno divjad ter lovu ptic za zabavo in užitek. Nedopustno je, da želi nekdo streljati te vrste izključno zaradi sle po lovu,« je povedal varstveni ornitolog Tomaž Jančar iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Po drugi strani so v DOPPS razočarani nad krovno lovsko organizacijo, ki je prišla na dan z nazadnjaškimi predlogi, saj je ta po njihovem prepričanju v zadnjih letih stopala po poti varstva narave. »Poudarjali so, da je goli lov za zabavo preživet. Verjamemo, da je to še vedno iskreno mnenje mnogih lovcev, vendar trenutno vodstvo lovske zveze očitno meni drugače in se vrača več kot 20 let nazaj,« je opozoril Jančar.

Samo uravnavanje populacije

Varstveni ornitolog je sicer poudaril, da DOPPS ne nasprotuje strokovno utemeljenim posegom v določene živalske vrste, ko te povzročajo gospodarsko škodo, vendar tega, tako Jančar, kozici, jerebici, sloki, kreheljcu, ruševcu, liski, kormoranu in golobu grivarju nikakor ne moremo pripisati.

Židan je po predaji peticije pojasnil, da ministrstvo na lov ne gleda kot na pridobitno dejavnost in da je njihova usmeritev jasna: »Lov razumemo kot metodo, s katero uravnavamo populacije tistih živali v Sloveniji, ki tega same, zaradi posegov človeka, niso sposobne.«