Decembra so policisti v najbolj zahodni slovenski vasi Robidišče prijeli Italijana, ki sta lovila in domnevno v Italijo preprodajala zaščitene ptice pevke. Ugotovili so, da je 23-letni mladenič lovil ptice s pomočjo mrež in drugih pasti. Začasno jih je hranil v eni od stanovanjskih hiš, in ko so policisti vstopili vanjo, so v kletkah našteli 36 različnih ptic pevk. Vse so bile na seznamu zavarovanih prostoživečih živalskih vrst. Mladenič naj bi jih s pomočjo starejšega kolega, prav tako Italijana, nato preprodajal v domovino. Ptice so že našle svoj mir in znova uživajo v naravi, mladeniča pa je doletela kazenska ovadba in prijava lovskemu inšpektorju.

Ne gre za ljubezen do živali

Epilog je jasen – ne gre za ljubezen ali skrb za živali, temveč za denar in prekupčevanje. Matjaž Kogoj iz Društva za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica pojasnjuje, da je bil krivolov nad pticami na obmejnem območju navzoč že od nekdaj. Z lovljenjem in prodajo ptic čez mejo so si nekoč obubožani ljudje pomagali preživeti. Tudi danes se krivolov najpogosteje dogaja zaradi denarja in zato, da ptice končajo na krožnikih. Nekateri v streljanju ptic vidijo športno panogo in sprostitev, spet tretji krivolovci v Sloveniji lovijo ptice, ki jih v Italiji ni, in potem z njimi prekupčujejo med rejci. Pred leti je bil denimo med njimi zelo cenjen lišček, majhna ptica iz družine ščinkavcev z zelo lepim perjem in petjem. Za hišne ljubljenčke so jih lovili že v antičnem Rimu.

Po podatkih zveze BirdLife International največ ptic nezakonito polovijo prav v Italiji (5,6 milijona na leto), veliko tudi v Franciji in na Hrvaškem, v vsem Sredozemlju naj bi bilo ilegalno pobitih ali ujetih kar 25 milijonov ptic na leto. V krempljih krivolovcev konča največ ščinkavcev, črnoglavk, prepelic in cikovtov.

Nezakonita trgovina je zelo razširjena

V Sloveniji policija obravnava do dvajset primerov kaznivih dejanj nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalskimi vrstami na leto. Kaznivi so posest, odvzem, poškodovanje, usmrtitev, izvoz, uvoz in trgovanje z zavarovanimi vrstami živali in rastlin, njihovimi deli ali izdelki iz njih. Za kršitelje je zagrožena kazen zapora do treh let. V generalni policijski upravi pojasnjujejo, da nezakonita (večinoma mednarodna) trgovina z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami predstavlja vedno večjo nevarnost za obstoj mnogih vrst, saj je glede na statistične podatke mednarodnih organizacij v svetu zelo razširjena.

Tihotapil 350 kilogramov ptic

V Sloveniji se policisti bolj kot z živimi ujetimi živalmi srečujejo z njihovimi trupli. Do zdaj so največ dejanj nezakonitega trgovanja z zaščitenimi prostoživečimi živalmi zaznali na mejnih prehodih, ko so posamezniki poskušali skoznje pretihotapiti živali, njihove dele ali izdelke iz njih. Pogosto se v past ujamejo tihotapci školjk (posebno morskih dateljnov) in ptic prepelic. Leta 2013 so denimo cariniki na mejnem prehodu Obrežje ustavili tovornjakarja, ki je prevažal kar 350 kilogramov oziroma več kot 7700 primerov zamrznjenih zavarovanih ptic. Slovenski policisti se srečujejo tudi s primeri tokratnega Robidišča, ko storilci lovijo in nato naprej preprodajajo žive zaščitene živalske vrste.

S krivolovom se srečujejo tudi lovski in okoljski inšpektorji. Lani so lovski inšpektorji med krivolovci, ki so nezakonito lovili za lov prepovedane prostoživeče sesalce in ptice ali pa lovili divjad zunaj lovne dobe, izvedli 42 inšpekcijskih postopkov in kršitelje kaznovali z globami od 420 do 1200 evrov. Inšpektorji inšpektorata za okolje in prostor so se leta 2015 ukvarjali denimo z lovci na metulje. S pomočjo policije in zavoda za gozdove so prežali na morebitni nezakoniti lov na metulje na območju Nanosa, vendar kršitev tedaj niso zaznali.