Stalinova smrt (Armando Iannucci, 2017)

Stalinova smrt je Ruse vznemirila tako močno, da so jo prepovedali. Britanski režiser, ki je v filmu zbral več znanih imen s Stevom Buschemijem na čelu, se ni vznemirjal, drugi pa tudi ne. Politična satira o boju za oblast v Sovjetski zvezi, ki je sledila smrti Stalina, je dobila svojo pozornost in bila sprejeta bolje, kot bi bila, če ne bi dvignila v zrak Rusov. Ti so jo razumeli kot udarec britanskih intelektualcev na njihovo državo, drugi pa kot komedijo, ki je smešna, tudi če je polna zgodovinskih napak.

Klub zadovoljnih žensk (Bill Holderman, 2018)

Glede na to, da gre za njegov celovečerni prvenec, je režiser Bill Holderman dosegel uspeh že s tem, da je v film potegnil takšne igralke, kot so Diane Keaton, Jane Fonda in Candice Bergen. Te tudi nosijo film, tipično komedijo o starejših ženskih prijateljicah, ki se na novo odkrijejo. To jim v primeru Kluba zadovoljnih žensk uspe s šundovskim romanom Petdeset odtenkov sive, preden pridejo do zadnjega poglavja, pa seveda vsaka od njih spiše svoje. Predvidljivo, občasno pa tudi zabavno.

Rdeča želva (Michaël Dudok de Wit, 2016)

Zamudniki lahko še ulovite čudovito zgodbo o brodolomu, ki si je prislužila nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov (FIPRESCI), v Cannesu pa posebno omembo žirije v sklopu Posebni pogled. V glavni vlogi namesto Toma Hanksa tokrat neznani moški, namesto Wilsonove žoge pa rdeča želva iz naslova. Prepričala vas bosta edinstven, minimalističen slog slovitega japonskega studia Ghibli in zgodba, ki se bere kot alegorija življenja ter spregovori o družini in človekovem odnosu do narave. Mala mojstrovina.

Odiseja (Jérôme Salle, 2016)

V kinu si prav tako lahko še ogledate poklon življenju slovitega pomorščaka, iznajditelja in raziskovalca podvodnih svetov. Francoski režiser Jérôme Salle je želel v svojem petem celovečercu tudi mlajši generaciji predstaviti čarobna popotovanja Jacquesa Cousteauja. Biografska pripoved je v enaki meri popis oceanskih pustolovščin, vpogled v boj za finančno podporo in družinska drama. Navdušujoče, poetično, tragično, a z vidika filmskega doživetja na trenutke tudi preveč suhoparno.

Solo: Zgodba Vojne zvezd (Ron Howard, 2018)

Disney sledi načrtu in vsako leto ponudi potop v vesolje Vojne zvezd. Ker je bila lani na vrsti osma epizoda, je letos na vrsti tako imenovani spinoff (obzgodba), ki nam tokrat bolje predstavi tihotapca in najboljšega pilota v galaksiji Hana Sola, ko je bil še mlad. Izvemo, kako je spoznal zvestega in kosmatega kopilota Chewbacco in kaj vse je počel, preden se je pridružil upornikom. Namesto Harrisona Forda v znameniti vlogi Alden Ehrenreich. Zabavno.