Na prvo veliko tekmovanje so se Islandci uvrstili leta 2016, ko so na evropskem prvenstvu v Franciji senzacionalno prišli celo v četrtfinale. V skupinskem delu so osvojili drugo mesto z enakim številom točk kot vodilna Madžarska (po 5) ter pred Portugalsko (3) in Avstrijo (1). V osmini finala so v Nici – tekmo je sodil Slovenec Damir Skomina – izločili favorizirane Angleže z 2:1, čeprav so bili slednji boljši tako v posesti žoge (v odstotkih kar 63:37) kot v strelih na gol (18:8). »Naši fantje«, kot je v domovini vzdevek nogometne reprezentance Islandije, so nato v četrtfinalu v Parizu klonili proti gostiteljem z 2:5, potem ko so Francozi že ob polčasu vodili s 4:0.

Islandce skrbi Gylfijevo koleno

Islandiji se je lani premierno uspelo uvrstiti tudi na letošnje SP v Rusiji, potem ko je v skupini osvojila prvo mesto z 22 točkami pred Hrvaško (20), Ukrajino (17), Turčijo (15), Finsko (9) in Kosovom (1). Tako kot je bila najmanjša država, ki se je kadar koli uvrstila na EP, enako velja tudi v zgodovini SP. A bolj kot z nasprotniki v Rusiji (Islandci bodo prvo tekmo odigrali 16. junija proti Argentini v Moskvi) se v ekipi selektorja Heimirja Hallgrimssona ubadajo s poškodbo prvega zvezdnika Gylfija Sigurdssona. Član Evertona, s katerim ima podpisano pogodbo do junija 2022, si je marca letos na ligaški tekmi proti Brightonu poškodoval desno koleno, kar je njegova prva večja poškodba v karieri, na igrišča pa naj bi se vrnil konec tega meseca.

»Gylfi je naš najboljši igralec, naša ikona. Islandska reprezentanca z njim na čelu je nekaj povsem drugega kot brez njega. Vsi upamo in verjamemo, da se bo pravočasno vrnil na igrišče. Ne glede na to, v kakšni formi bo v Rusiji, je njegova prisotnost na igrišču za nas velik plus,« o Sigurdssonu, ki je doslej za reprezentanco odigral 55 tekem in dosegel 18 golov, pravi kapetan Aron Gunnarsson, igralec velškega Cardiffa. Sigurdsson, ki je marca 2013 v Stožicah zabil oba gola za zmago Islandije z 2:1 in Sloveniji dokončno zaprl vrata na SP 2014 v Braziliji, je seveda na seznamu 23 igralcev za SP v Rusiji (od teh le dva igrata v domovini – Birkir Saevarsson in Kari Arnason), zadnjo besedo o njegovem (ne)igranju pa bo imela zdravniška služba.

En trener na 825 prebivalcev

Na Islandiji ima kar 70 odstotkov nogometnih trenerjev Uefino licenco B, 30 odstotkov pa licenco A, kar pomeni, da pride po en trener na vsakih 825 prebivalcev. Le za primerjavo: v Angliji imajo enega trenerja z licenco na 11.000 prebivalcev. Prav stroka ima veliko zaslug za razvoj in napredek nogometa v državi: leta 2010 je bila Islandija na Fifini lestvici šele na 112. mestu, trenutno pa je na 22. V zadnjih sedmih letih na selektorski klopi kot pomočnik ali glavni trener sedi Heimir Hallgrimsson, ki seveda ne želi odkrito napovedovati ponovitve islandske senzacije z EP 2016: »To bi bilo od mene zelo neodgovorno, a sočasno to ne pomeni, da ne zaupam v igralce in ekipo. Veliko bo odvisno od tega, ali bomo lahko računali na Gylfija Sigurdssona in v kakšni formi bo. Že po uvodni tekmi proti Argentini bo marsikaj bolj jasno, kako visoko lahko posežemo v Rusiji. Smo kakovostni, imamo željo in motiv, da bi osvojili eno od prvih dveh mest v sicer zelo težki skupini in se uvrstili naprej. Potem pa je seveda vse odprto in vse mogoče.«