V času Sovjetske zveze je bila to mogočna reprezentanca. Po razpadu države se Rusija sooča s problemom, da igralci nimajo pravega nacionalnega naboja, kulta reprezentance in patriotizma, ko oblečejo državni dres, ampak nastope v njem jemljejo kot nujno službeno obveznost. Od 2006 do 2015 so neuspešno poskušali s tujimi selektorji z bajnimi plačami: Nizozemcema Hiddinkom in Advocaatom ter Italijanom Capellom.

Ko tekmeca še podcenijo, se jim zgodi tudi takšen poraz, kot je bil s Slovenijo v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2010 v Južni Afriki. Tedaj so bili Rusi tako prepričani v uspeh, da so imeli že pred dodatnima tekmama rezervirano reprezentančno bazo v Južni Afriki. Pred prvo tekmo v Moskvi so predstavili kolekcijo dresov za svetovno prvenstvo, pred povratno v Ljudskem vrtu pa so v Mariboru rezervirali ducat restavracij za proslavljanje uvrstitve na mundial. Ruski nogometaši živijo v coni udobja. Večina jih igra v domači ruski ligi, saj so bolje plačani kot v tujini, kjer bi se morali spopasti tudi z ostrejšo konkurenco in drugačnim slogom igre. Le redki ruski nogometaši so uspešni v tujini. V Arsenalu je pogorel celo takšen as, kot je bil Andrej Aršavin. Ruskim klubom v prvi in drugi ligi se godi dobro, saj jih je večina v lasti lokalnih vlad ali multinacionalk, ki so v državni lasti.

Najšibkejši člen je obramba

Potem ko je Rusija doživela polom na evropskem prvenstvu v Franciji 2016 z izpadom že po skupinskem delu, njeni navijači pa so prednjačili v razgrajanju, so zamenjali selektorja Leonida Sluckija, a tudi njegov naslednik Stanislav Čerčesov ni preveč uspešen. Letos je Rusija v Moskvi na prijateljskih tekmah doživela visoka poraza z Brazilijo (0:3) in Francijo (1:3). Razgalila sta, da je najšibkejši člen obramba, potem ko si je januarja križne vezi strgal poveljnik obrambe Georgij Džikija iz Spartaka.

Rusija bo 14. junija odigrala otvoritveno tekmo svetovnega prvenstva. Glede na kakovost je Savdska Arabija tekmec po meri za zmago in dvig samozavesti, saj bosta naslednji preizkušnji z Egiptom in Urugvajem težji. Ker tekmeci v skupini A niso tako zahtevni, interes Svetovne nogometne zveze (Fifa) pa je, da gostitelj turnirja igra čim dlje, je ruska realnost uvrstitev v izločilne boje. »Podrobno preučujemo Savdsko Arabijo. Ker ima novega selektorja, so prejšnje njihove tekme nepomembne, saj lahko pride do velikih sprememb. Podrobno bomo spremljali njihove pripravljalne tekme. Pred kratkim sem bil v Angliji, kjer sem si ogledal vodilne igralce Egipta Mohameda Salaha v Liverpoolu, Mohameda Elnenyja v Arsenalu ter dva igralca v West Bromwich Albionu (Hegazy, Gabr op. p.). Prepričan sem, da bodo zelo spremenjeni v primerjavi z lanskim letom. Urugvaj je ena najboljših ekip v Južni Ameriki, stalni udeleženec svetovnega prvenstva, njihovi največji zvezdniki igrajo za takšne klube, kot sta Barcelona in PSG,« je o tekmecih povedal ruski selektor Stanislav Čerčesov. Veliko pozornosti bo namenil psihološki pripravi igralcev, ki jim bo v glavo poskušal vcepiti, da bodo razmišljali le o igri. Pravi, da je prvenstvo na domačih tleh velik privilegij zanj in nogometaše.