Čeprav so bili zadnji, ki so se pridružili zabavi, imenovani svetovno prvenstvo, so bili ob tem zagotovo najglasnejši. Peru se je na mundial v Rusiji po uspehu proti Novi Zelandiji v dodatnih kvalifikacijah prebil 16. novembra lanskega leta, 233 dni za Brazilijo, ki si je kot prva zagotovila vstopnico na turnir 32 najboljših reprezentanc na svetu. Ko je na povratnem obračunu proti Novi Zelandiji Jefferson Farfan zabil prvi gol, se je Peru stresel. Na noge je v tistem trenutku moral skočiti dobršen del 32,2-milijonskega prebivalstva, saj so nekatere seizmološke naprave začele oddajati alarm za potres. Evforija perujskega prebivalstva traja še danes, kar ni čudno, saj se je njihova reprezentanca na svetovno prvenstvo prebila šele petič v zgodovini in prvič po letu 1982.

Začeli porazno, končali sunkovito

Eden glavnih razlogov, da se je Peru uvrstil na svetovno prvenstvo, je selektor Ricardo Gareca. Nekdanji argentinski napadalec je bil pri perujskih navijačih dolgo časa osovražen, saj je ravno njegov gol preprečil, da bi se Peru leta 1986 uvrstil na svetovno prvenstvo v Mehiki. Danes je njihov heroj. Ko je Gareca februarja 2015 prevzel perujsko reprezentanco, je ta na lestvici Mednarodne nogometne zveze Fifa zasedala 64. mesto. Danes je 11., pred kratkim pa z desetim mestom dosegla najboljšo uvrstitev v zgodovini. »Ob tem, da je trener, je Ricardo tudi naš prijatelj. V preteklosti je že deloval v perujskem klubskem nogometu, zato je vedel, kako dobri posamezniki igrajo tukaj. Ni bilo treba veliko časa, da nam je vrnil samozavest. Vsakemu posamezniku in celotnemu moštvu,« je povedal perujski reprezentant Yoshimar Yotun.

Ko so se oktobra 2015 začele južnoameriške kvalifikacije za svetovno prvenstvo, je Gareca zaupal taktični postavitvi 4-4-2 in posameznikom, ki so na južnoameriškem prvenstvu nekaj mesecev pred tem prišli do tretjega mesta. A slabi rezultati so ga prisilili v menjave. V postavitvi 4-2-3-1 je mesto našlo nekaj mladcev, s tem pa so prišli tudi uspehi. Peru je v južnoameriških kvalifikacijah med oktobrom 2015 in marcem 2016 osvojil zgolj štiri od možnih 18 točk. Po spremembah od septembra 2016 od možnih 36 kar 22.

V Rusijo brez Paola Guerrera

Že pred začetkom svetovnega prvenstva pa je jasno, da Peru ne bo nastopil v najmočnejši postavi. Napadalcu Paolu Guerreru je Fifa zaradi pozitivnega dopinškega testa po kvalifikacijski tekmi proti Argentini (0:0) 5. oktobra lani prepovedala nastopanje najprej za 30 dni, potem za eno leto. Decembra so mu prepoved dokončno skrajšali na pol leta. Guerrero je tako v nedeljo, 6. maja, prvič po kazni igral za brazilski klub Flamengo, nekaj dni pred tem pa se moral zglasiti v Švici na Mednarodnem športnem razsodišču Cas, saj je mednarodna protidopinška agencija Wada zahtevala, da se kazen nogometašu podaljša na leto ali dve prepovedi nastopanja. »Prepričan sem, da bom lahko nastopil na svetovnem prvenstvu, saj sem nedolžen,« je povedal Paolo Guerrero, ki je vztrajal pri stališču, da je na testu za doping padel zaradi sestavin v zdravilih proti gripi, za katere ni vedel, da so prepovedana. A to ga na koncu ni rešilo, saj mu je Cas kazen podaljšal za 14 mesecev.