Do zadnjega kroga južnoameriških nogometnih kvalifikacij je Argentina trepetala za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Pred tem si je v kvalifikacijah privoščila preveč spodrsljajev, a so si jih v izenačeni konkurenci, v kateri je odstopala le Brazilija, tudi tekmeci. Gavči so na zadnji tekmi proti Ekvadorju, ki so jo morali dobiti, prejeli zadetek že v prvi minuti. Nato je Lionel Messi s tremi zadetki spravil Argentino za kratek čas v delirij in jo neposredno popeljal v Rusijo.

Aktualni svetovni podprvaki pred prvenstvom sicer sodijo v širši krog kandidatov za prvo mesto, a ne v najožjega. Razlog so neprepričljive predstave v kvalifikacijah in v zadnji prijateljski tekmi, ki so jo proti Španiji izgubili s kar 1:6. Poleg tega jih pestijo še težave s poškodbami. Vratar Sergio Romero si je poškodoval koleno prav na omenjeni tekmi, ko sta trčila z Diegom Costo. Na seznamu poškodovanih igralcev sta tudi Milanov vezist Lucas Biglia in napadalec Manchestra Cityja Sergio Agüero. Medtem ko naj bi bil Biglia nared do prvenstva, je bližnja prihodnost za Agüero bolj negotova.

Reprezentanca Argentine je sestavljena z vseh vetrov, v njej pa so številni zvezdniki. Selektor Jorge Sampaoli se je odločil, da bo imel glavno besedo Lionel Messi, ki s svojimi odločitvami vpliva na sestavo reprezentance. Sampaoli je svojo odločitev razložil z besedami, da je treba takšnega nogometnega genija spoštovati, in če ne uspe Messiju, ne bo niti njemu. Potem ko se v kvalifikacijah ni obnesla na papirju sanjska postava z Messijem, Dybalo in Icardijem, nogometaša Juventusa in Interja nista dobila več veliko priložnosti v argentinski reprezentanci. Če držijo izjave Sampaolija, naj bi bila Dybala in Icardi še vedno v igri za nastop v Rusiji. A Dybala v vsakem primeru le kot menjava za Messija, Icardijeva usoda pa je odvisna od zdravljenja poškodbe Agüera. »Kakor koli se bo končala zgodba, jo bom podprl. Menim, da si Agüero in Higuain zaslužita reprezentančni dres ter da imata več izkušenj kot jaz. Star sem 25 let, sem kapetan Interja in prepričan sem, da bom še dobil svojo priložnost. Sem in bom navijač Argentine,« javnost miri Icardi.

Argentina je zadnji naslov svetovnih prvakov osvojila pred 32 leti, ko je kraljeval Diego Armando Maradona. Zdi se, da so bili tedaj Jorge Valdano, Jorge Burruchaga, Julio Olarticoechea in drugi pod vodstvom Maradone bolj povezani, kot je sedanja reprezentanca pod vodstvom Lionela Messija. Največji zvezdnik argentinske reprezentance je napovedal, da se bo po Rusiji poslovil od državnega grba. Pred dvema letoma si je po porazu v južnoameriškem prvenstvu nekaj tednov pozneje premislil, tokrat pravi, da si ne bo. Če bo Messi osvojil naslov svetovnega prvaka, bo tudi po tem kriteriju dosegel veličino Maradone in Peleja, sicer bo ne glede na prihodnje klubske lovorike in strelske rekorde vse življenje poslušal, da nad njim ni le neba.

Zanimivo je, da je Argentina v zgodovini svetovnih prvenstev reprezentanca, ki je največkrat odločala o svoji usodi po streljanju enajstmetrovk. Štiri dvoboje je dobila, enega izgubila.