Nogometni navdušenci bodo na poletnem svetovnem prvenstvu prvič po dvanajstih letih videli izbrano vrsto Savdske Arabije, trenutno 70. reprezentanco na lestvici Svetovne nogometne zveze. Reprezentanca Savdske Arabije je svoje nastope na mundialu začela leta 1994 v Združenih državah Amerike in že na premierni udeležbi dosegla največji uspeh v zgodovini. Takrat so Savdijci v skupini F v konkurenci Nizozemske, Belgije in Maroka osvojili drugo mesto in se prebili v osmino finala, tam pa so morali priznati premoč Švedski (1:3), kasnejši dobitnici brona.

Savdska Arabija je v naslednjih dvanajstih letih igrala še na treh zaporednih prvenstvih v Franciji (1998), Južni Koreji in na Japonskem (2002) ter v Nemčiji (2006), kjer pa je vedno obstala v skupinskem delu.

Prihod Nizozemca za končanje dolgega niza

Savdijci so po letu 2006 izgubili stik z najboljšimi državami na svetu in se zaman poskušali vrniti na mundial. Vse to pa je spremenila poteza njihove nogometne zveze, ki je jeseni leta 2015 za selektorja imenovala izkušenega Berta van Marwijka.

Nizozemski strateg je nemudoma prerodil reprezentanco. Ta je svojo pot na SP začela v drugem krogu azijskih kvalifikacij in v konkurenci Združenih arabskih emiratov, Palestine, Malezije in Vzhodnega Timorja osvojila prvo mesto. Svojo formo je nato prenesla v tretji krog, kjer je v skupini B igrala z Japonsko, Avstralijo, Združenimi arabskimi emirati, Irakom in Tajsko ter osvojila drugo mesto, kar je pomenilo neposredno uvrstitev na mundial.

Van Marwijk ni našel skupnega jezika z zvezo

Medtem ko so privrženci Savdske Arabije slavili prvo udeležbo na SP po letu 2006, so se stvari v zakulisju hitro zapletle. Van Marwijku je potekla pogodba, in ker s tamkajšnjo zvezo ni našel skupnega jezika, se je po dvoletnem sodelovanju odločil za odhod. »Rad bi vodil reprezentanco na prvenstvu, zato sem pred dvema letoma tudi sprejel to službo. A ustavil sem pogajanja o novi pogodbi, saj so pretekli teden odpustili nekaj članov mojega štaba, kar je zame nedopustno,« je svojo odločitev komentiral Nizozemec, ki je po razhodu hitro našel službo pri avstralski reprezentanci.

Nasledil ga je Argentinec Edgardo Bauza, ki je na selektorskem stolčku zdržal zgolj dva meseca, saj so njegovi varovanci na naslednjih petih tekmah zmagali le dvakrat, zato so se na zvezi odločili, da Bauzo zelo hitro odpustijo.

Tretji selektor v treh mesecih je postal Argentinec Juan Antonio Pizzi, ki bo reprezentanco vodil tudi na mundialu. A tudi njegov začetek je bil vse prej kot prepričljiv, saj je na letošnjih štirih prijateljskih tekmah dosegel le eno zmago. Pred začetkom prvenstva je razmišljal: »Smo v uravnoteženi skupini. Pomembno bo, da dobro začnemo prvenstvo, se trudimo po najboljših močeh in se kosamo z najboljšimi ekipami. Na prvi tekmi bomo igrali proti gostitelju prvenstva, to bo zelo težka tekma, vendar pa si kot udeleženec prvenstva vedno želiš nastopiti na otvoritveni tekmi. Pred nami je še pet tekem, na katerih moramo urediti zadnje podrobnosti. Smo samozavestni,« je dejal savdski selektor.