Španija sodi v ožji krog favoritov za naslov svetovnih prvakov. Pot do mundiala si je priborila suvereno, saj je na desetih tekmah dosegla devet zmag in remi proti Italiji. Zabila je 36 golov, prejela le tri, kar govori o moči nogometne velesile. Delnice Španije so se dvignile po zadnji prijateljski tekmi, na kateri je konec marca s kar 6:1 nadigrala Argentino, štiri dni prej pa se je neporažena vrnila z gostovanja v Nemčiji. Tržna vrednost Španije je skoraj milijarda evrov in je ena najvišjih med sodelujočimi državami. Na stavnicah pred prvenstvom je tretja, pred njo sta le Brazilija in Nemčija.

Bližnja preteklost španske reprezentance je izjemno trofejna. Pred osmimi leti je v Južni Afriki z osvojitvijo naslova svetovnih prvakov dosegla največji uspeh v zgodovini. Zanimivo, da je tedaj od osmine finala naprej vse štiri tekme dobila z 1:0, in sicer proti Portugalski, Paragvaju, Nemčiji in Nizozemski. Ker je dve leti pred tem in dve leti kasneje Španija osvojila tudi naslov evropskega prvaka, je govor o eni najtrofejnejših generacij 21. stoletja. Toda na zadnjih dveh velikih tekmovanjih je Španija razočarala. Pred štirimi leti kot branilka naslova svetovnih prvakov ni napredovala v izločilne dvoboje, potem ko je v skupini z 1:5 izgubila z Nizozemsko in 0:2 s Čilom. Predlani je na evropskem prvenstvu v osmini finala priznala premoč Italiji, pred tem pa je v skupini občutila moč Hrvaške, ki je bila boljša z 2:1.

Bazo španske reprezentance sestavljajo nogometaši Barcelone in madridskega Reala. Podatek, ki kaže, da so Španci navajeni nositi odgovornost, da imajo zmagovalno mentaliteto ter da znajo stopiti skupaj, ko je to najbolj potrebno. Tudi drugi nogometaši, ki si ne služijo kruha v obeh najuspešnejših španskih klubih, prihajajo iz nogometnih velikanov, kot so Bayern, Atletico Madrid, Manchester United, Chelsea in drugi. Selektor Julen Lopetegui je sestavil reprezentanco, v kateri igrajo izkušeni nogometaši, med katerimi je najstarejši 33-letni Andres Iniesta. Več kot 30 let sta stara tudi stebra španske obrambe Sergio Ramos in Gerard Pique.

Zdi se, da bo imel Lopetegui največ težav z izbiro klasičnega napadalca. Največ priložnosti so pod njegovim vodstvom dobivali Alvaro Morata, Diego Costa in Iago Aspas. Posebno mesto v selektorjevem konceptu ima Costa, za katerega pravi, da je vselej pripravljen »umreti« za Španijo in da je zelo motiviran, ker je šest mesecev le treniral, medtem ko pred povratkom v Atleticu zaradi spora z vodstvom Chelseaja ni igral veliko tekem. Za trenutno poškodovanega Aspasa, ki naj bi bil po poškodbi noge kmalu nared, selektor pravi, da se odlično vklaplja v špansko igro, kar dokazuje z doseženimi zadetki. Tudi o Alvaru Morati najde več lepih besed kot o drugih sijajnih španskih napadalcih.

Furija v Rusiji ne bo imela časa za uigravanje, saj se bo že v uvodnem dvoboju pomerila s Portugalsko, aktualno evropsko prvakinjo. Vsaj na papirju naj bi tako Španci kot Portugalci premagali Maroko in Iran ter napredovali v osmino finala. Da ne bi česar prepuščali naključju, so Španci izbrali tudi oba tekmeca, s katerima se bodo na prijateljskih tekmah pomerili pred začetkom prvenstva. Na začetku junija se bodo pomerili s Švico, šest dni pozneje pa s Tunizijo.