Po poročanju BBC-ja so 33-letno državljanko Rusije iz bolnišnice odpustili že včeraj in jo odpeljali na skrivno lokacijo. Po navedbah ruske tiskovne agencije Ria pa je Julija v Veliki Britaniji že zaprosila za politični azil.

»Njenega zdravljenja še ni konec, a gre za pomemben mejnik. Oba pacienta sta se izjemno dobro odzivala na zdravljenje, sta pa na različnih stopnjah okrevanja,« je pojasnila namestnica direktorja bolnišnice Christine Blanshard. »V petek sem povedala, da Sergej Skripal ni več v kritičnem stanju. Čeprav okreva počasneje kot Julija, pa upamo, da bo tudi on kmalu zapustil bolnišnico,« je dodala.

Pojasnila je še, da živčni strupi delujejo tako, da se v telesu vežejo na določene encime, ki ustavijo delovanje živčevja. »Naša naloga je stabilizirati stanje bolnikov, zagotoviti, da dihajo in da kri še naprej kroži,« je dejala. Nato bolnik po njenih besedah dobiva različna zdravila, dokler njegovo telo ni sposobno samo izdelati encimov, ki nadomestijo tiste, ki jih je prizadela zastrupitev. Povedala je še, da so v primeru Skripalovih uporabili tudi posebne tehnike dekontaminacije za odstranitev morebitnih ostankov strupa iz telesa.

Juliji čestitajo za okrevanje

Na poročanje medijev o odpustitvi Julije iz bolnišnice se je že odzvalo rusko veleposlaništvo v Londonu. »Juliji Skripal čestitamo za okrevanje,« so zapisali na družbenem omrežju twitter, a dodali, da potrebujejo dokaz, da so vse, kar so ji storili, naredili z njenim dovoljenjem.

Julija in Sergej Skripal sta bila v parku v britanskem Salisburyju zastrupljena 4. marca letos, nekaj tednov pa bila v kritičnem stanju. A sta si po navedbah zdravnikov zadnje tedne zelo opomogla, Julija pa naj pri prejšnji teden celo izdala izjavo, da je iz dneva v dan bolj pri močeh.

Britanska vlada je za zastrupitev okrivila Rusijo, a Moskva zanika vsakršno vpletenost. Primer je sprožil hudo diplomatsko krizo in izgon številnih ruskih diplomatov iz zahodnih zaveznic Velike Britanije ter enake povračilne ukrepe Rusije.