Bivši dvojni vohun Sergej Skripal ni več v smrtni nevarnosti, njegovo zdravstveno stanje pa se hitro izboljšuje, so mesec dni po njegovi zastrupitvi z živčnim strupom sporočili iz britanske bolnišnice, ki skrbi zanj. Že pred tem se je do te mere izboljšalo zdravstveno stanje njegove hčere Julije, da jo bodo po navedbah zdravstvene direktorice bolnišnice v Salisburyju Christine Blanshard kmalu odpustili, z njo pa se je že pogovorila britanska policija. Razen vsestransko potrjene izjave, da se počuti dobro, so vse druge informacije nezanesljive, med drugim tudi o Julijinem pogovoru z v Rusiji živečo sestrično Viktorijo, ki naj bi jo želela obiskati. V zvezi s tem je danes britansko ministrstvo za notranje zadeve sporočilo, da so njeno prošnjo za vizum zavrnili, ker da ni bila »skladna z imigracijskimi pravili«. Za BBC je neimenovan vladni vir ocenil, da skuša Rusija Viktorijo uporabiti kot orodje, dvomijo pa tudi, da se je res pogovarjala z Julijo, čeprav je za britansko televizijo dejala, da je o tem stoodstotno prepričana.

Goebbels v varnostnem svetu

Medtem je Moskva po spodletelem poskusu, da prek Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) sproži skupno britansko-rusko preiskavo o napadu na Skripala, zahtevala še eno izredno zasedanje varnostnega sveta ZN, na katerem je v četrtek znova zavrnila vsakršno odgovornost za napad. Ruski veleposlanik pri OZN Vasilij Nebenzija je bil pri tem kritičen do Velike Britanije in dejal, da se igra z ognjem, kar bo obžalovala. Zahodne države pa je obdolžil, da vodijo propagandno vojno proti Rusiji, katere cilj je očrniti in delegitimirati njegovo državo. Šel je tako daleč, da je to »propagandno vojno« primerjal z metodami zloglasnega ministra za propagando v nacistični Nemčiji Josepha Goebbelsa. Za slednje si je zaslužil ukor namestnice ameriške veleposlanice pri OZN Kelley Currie, ki je izjave označila kot neprimerne v Združenih narodih, hkrati pa Rusijo obtožila, da varnostni svet zlorablja za svoje politične cilje.

Britanska veleposlanica pri OZN Karen Pierce se je izognila neposrednemu odgovoru na vprašanje ruskega kolega, zakaj njihovi diplomatski predstavniki ne morejo priti v stik s svojo sodržavljanko Julijo Skripal, in dejala, da Britanija ravna v skladu z mednarodnimi konvencijami. V obrambo londonskih stališč pa je navrgla, da od države, ki se je v razpravi v varnostnem svetu na vso moč trudila preprečiti pravo preiskavo o uporabi kemičnega orožja v Siriji, ne sprejema lekcij o morali in britanskih obveznostih.

Vprašanje, čigav je strup, ostaja

Medtem so britanski strokovnjaki po poročanju britanskega časnika The Times identificirali ruski laboratorij, od koder naj bi prišel živčni strup novičok, uporabljen v napadu. To naj bi jim uspelo s pomočjo znanstvenih analiz in obveščevalnih podatkov. Times se sklicuje na neimenovane vire ob navedbi, da so strokovnjaki o svojih dognanjih skoraj stoodstotno prepričani. Njegovega poročanja predstavnik britanske vlade ni želel komentirati, je pa tudi v nasprotju z navedbami britanskega laboratorija Porton Down, ki je preiskoval uporabljeni živčni strup in njegovega izvora ni potrdil.

Britanskim obtožbam na račun Rusije se je še enkrat pridružila Nemčija. Tiskovna predstavnica vlade Ulrike Demmer je danes dejala, da so londonske navedbe o nadaljnjem ruskem razvoju živčnega strupa novičok »zelo verodostojne«, a hkrati zavrnila odgovor na vprašanje, ali so do enakega spoznanja prišle nemške obveščevalne službe. Dejala je, da napad v Salisburyju sodi v vzorec ruskih dejavnosti v zadnjih letih, vključno z napadi na vohune v drugih državah. V sami Britaniji pa se je pod udarom kritik znašel zunanji minister Boris Johnson. Vodja laburistov Jeremy Corbyn mu je očital, da bodisi javnosti ne seznani z vsem, kar ve, ali pa pretirava. Laburistka Diane Abbott je menila, da zavaja javnost. Johnson jima je odgovoril, da poskuša prvi mož opozicije diskreditirati Veliko Britanijo na enak način, kot to počne Rusija.