Viktorija Skripal nima kaj veliko upanja, da bosta stric Sergej in sestrična Julija preživela napad z živčnim strupom – šlo naj bi za novičok – po katerem sta 4. marca nezavestna obležala v parku v britanskem Salisburyju. Napovedi zdravnikov so slabe. »Imam zelo malo upanja. S čimerkoli so ju že zastrupili, imata izjemno malo možnosti za preživetje. V vsakem primeru pa bosta do konca življenja invalida,« je pojasnila za britanski BBC. Povedala je še, da Skripalova mama ne ve, kaj se je zgodilo njenemu sinu: »Za nas je najpomembneje, da babica ne ve, kaj se dogaja.«

Ruske diplomate izgnalo že 25 držav

Prepričane, da za napadom stoji Rusija, je 25 držav (Irska se je seznamu pridružila danes) izgnalo več kot 120 ruskih diplomatov, Luksemburg pa je danes odpoklical svojega veleposlanika iz Moskve, medtem ko diplomatov ne bo izgnal. Gre za solidarnostno akcijo držav članic EU z Veliko Britanijo, kjer se je v začetku marca odvil napad na Skripala. Jasno sporočilo Rusiji o posledicah za »nevarno obnašanje« pa so poslali tudi v zvezi Nato, saj so v stalnem predstavništvu Rusije pri Natu umaknili akreditacije sedmim osebam, še trem pa jih ne bodo izdali, tako da bo ruska misija poslej lahko štela največ 20 članov.

Med državami, ki (še) niso napovedale nobenih ukrepov proti Rusiji, so Avstrija, Slovenija, Grčija, Ciper, Slovaška, Malta in Portugalska.

V Moskvi sicer vztrajno zanikajo kakršnokoli vpletenost v napad na Skripala, napovedali pa so že povračilne ukrepe za izgon svojih diplomatov, kar bodo storili ob primernem času, je potrdil predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.