Medtem ko se zdaj tudi zdravstveno stanje nekdanjega ruskega dvojnega vohuna Sergeja Skripala hitro izboljšuje, se odnosi med Britanijo, ki vztraja pri obtoževanju, in Rusijo, ki vztraja pri zanikanju krivde za njegovo zastrupitev, še zaostrujejo zaradi vztrajne besedne vojne. Ta pa se stopnjuje tudi v britanski domači politiki. Posebno ostra je med zunanjim ministrom in opozicijskimi laburisti, in to že vse odkar je skrivnostni laboratorij obrambnega ministrstva v Porton Downu sporočil, da ne more dokazati, da je živčni strup novičok, s katerim naj bi nekdo v angleškem mestu Salisbury zastrupil Skripala in njegovo hči Julijo, prišel iz Rusije. Zunanji minister Boris Johnson pa je prej odločno govoril, da so mu v tem laboratoriju zatrdili, da je novičok prišel iz Rusije. Noben drug politik ne bi ostal na položaju, če bi ga dobili pri takšni izmišljotini, a Johnsona, ki ima za seboj nanizanko ministrskih spodrsljajev, varuje vloga brexitskega kolovodje. Če bi ga premierka Theresa May odstavila, bi ji brexitirji zelo hitro spodnesli stolček.

Kdo je idiot, ki je pomagal Rusom?

Čeprav kritiki Johnsonu očitajo, da je s svojim zavajanjem Kremlju podaril propagandno strelivo, se ne brani, ampak napada. V članku za Sunday Times je vodjo opozicijske laburistične stranke Jeremyja Corbyna opisal kot »kremeljskega uporabnega idiota«, ki naj bi dal ruski propagandi »lažno kredibilnost«, ker ni nedvoumno podprl stališča vlade o ruski odgovornosti za zastrupitev. Kaj naj bi torej zagrešil Corbyn? Od vsega začetka je govoril, da vse kaže na to, da je Rusija neposredno ali posredno odgovorna za napad, a dodajal, da morajo ruske oblasti odgovarjati zanj na podlagi dokazov. Za zdaj britanska vlada ni ponudila še niti enega.

Laburisti Johnsonu odgovarjajo, da je idiot on, ker je potvoril to, kar so mu rekli strokovnjaki za kemično orožje v laboratoriju, in spodkopal stališče vlade. Pravijo, da smešne žalitve Corbyna ne bodo preusmerile pozornosti z dejstva, da je »zelo očitno zavajal javnost v zvezi življenjsko pomembnimi vprašanji državne varnosti«.

Skrivna identiteta v ZDA?

Britansko zunanje ministrstvo je medtem zavrnilo zahtevo ruskega veleposlanika v Londonu za sestanek z Johnsonom. Trdijo, da gre za »preusmerjevalno taktiko«. Sestanek so Rusi zahtevali potem, ko so Britanci Viktoriji Skripal, nečakinji oziroma sestrični 4. marca zastrupljenih Sergeja in Julije, zavrnili vizum za obisk v Britaniji, uradno zaradi imigracijskih pravil.

Vsi pa se zdaj, ko se je »prebudil« tudi Sergej Skripal, sprašujejo, česa se z Julijo spominjata o zastrupitvi in komu (se) bosta zaupala ter kako bo to vplivalo na preiskavo. Pričakovati je britansko-ruski dvoboj za Julijo Skripal, ki je ruska državljanka. Rusi, ki zahtevajo stik z njo, jo bodo zelo verjetno hoteli doma. V britanskem tisku se pojavljajo trditve, da ji bodo britanske oblasti ponudile politično zatočišče, ker se bojijo za njeno varnost v Rusiji, kjer naj bi njen fant delal za tajno službo FSB. Juliji, ki naj bi v kratkem zapustila bolnišnico, in njenemu očetu naj bi ponudili novo življenje z novo identiteto v ZDA. Govori se tudi, da nameravajo oblasti uničiti Skripalovo skoraj pol milijona funtov vredno hišo v Salisburyu, da bi uničili vse sledove novičoka. Če je res, zveni kot malce skrajen ukrep, ki je najbrž voda na mlin novemu ruskemu vprašanju: Je sploh šlo za zastrupitev?