Kot poročata nemška tiskovna agencija dpa in francoska AFP, so se Nemčija, Francija in Poljska odločili izgnati po štiri ruske diplomate, ki službujejo pri njih. Za odhod bodo imeli sedem dni časa. Ukrepu so se po poročanju AFP pridružile tudi baltske države, Litva, Latvija in Estonija.

Iz italijanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da bo Italija izgnala dva ruska diplomata, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Podobno so se za izgon dveh ruskih diplomatov odločili v Koebenhavnu, poroča AFP. Izgonu ruskih diplomatov se je pridružila tudi Ukrajina; kot je napovedal ukrajinski predsednik Petro Porošenko, jih bo moralo državo zapustiti 13.

Poljska in baltske države so medtem v zvezi z incidentom poklicale ruske veleposlanike na pogovor.

Ruski diplomati bodo morali ZDA zapustiti v tednu dni

Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu na napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji odredil izgon 60 ruskih diplomatov, ki naj bi bili vohuni. Odredil je tudi zaprtje ruskega konzulata v Seattlu. Po navedbah visokih predstavnikov Trumpove administracije bo moralo ZDA zapustiti 48 »znanih obveščevalcev« na ruskem konzulatu v Seattlu in še 12 drugih na ruski misiji pri Združenih narodih. ZDA bodo morali zapustiti v naslednjih sedmih dneh.

Rusija odločno zanika, da bi stala za napadom na Skripala in že od začetka afere poziva k neodvisni preiskavi in dokazih, ki zaenkrat še niso bili predstavljeni.