Skripala in njegovo hčer so našli 4. marca nezavestna na klopi v britanskem Salisburyju. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Velika Britanija trdi, da za napadom stoji Rusija, ki pa to odločno zanika.

Oba sta še vedno v kritičnem stanju v bolnišnici in nezavestna, zato ne moreta sama privoliti v odvzem vzorcev krvi. Sodnik je zato odločil, da jima kri lahko odvzamejo, ker je to v njunem interesu.

Strokovnjaki OPCW, ki so na Otok prispeli v ponedeljek, so želeli nekdanjemu agentu in njegovi hčeri vzeti tudi vzorce krvi, a so jim zdravniki smeli dati le njune kartoteke. Z analizo vzorcev krvi želijo ugotoviti podrobnosti o živčnem strupu, uporabljenem v napadu.

Mayeva svari, da Rusija ogroža celotno EU

Britanska premierka Theresa May je danes ob prihodu na vrh EU opozorila, da Rusija ogroža celotno EU. »Ruska grožnja ne spoštuje meja,« je poudarila. Napad z živčnim strupom v Salisburyju je po njenih besedah del vzorca ruske agresije proti Evropi in njenim sosedam, od Zahodnega Balkana do Bližnjega vzhoda.

EU izraža solidarnost in podporo Združenemu kraljestvu ob napadu z živčnim strupom na nekdanjega dvojnega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju. To sta danes ob prihodu na vrh znova izpostavila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.