Predsednik ZDA Donald Trump je že julija, ko je upokojenega generala in nekdanjega ministra za domovinsko varnost Johna Kellyja postavil na položaj vodje kabineta, rekel, da bo Kelly v Belo hišo vnesel nekaj več reda in discipline. To se je kot kaže tudi zgodilo. Trump pa verjetno ni pričakoval, da bo Kelly svoje delo tako dobro opravljal, da bo moral za uresničevanje svojih namer delovati okrog njega.

Ko je Kelly otežil neposreden dostop do predsednika, je pomembnejšo vlogo v Beli hiši dobila prva dama Melania Trump. Brez priprave in izključno zaradi svoje bližine predsedniku vedno hitreje postaja njegova osebna politična svetovalka, predvsem pa sredstvo za Trumpove prijatelje, da se izognejo strogemu režimu vodje kabineta.

»Če ne želim čakati 24 ur za klic predsednika, pokličem Melanijo«

Dva anonimna vira sta priznala, da je Melania hitro postala tista oseba, ki jima nudi hiter dostop do predsednika brez ovir, ki jih je postavil vodja kabineta. »Če ne želim čakati 24 ur za klic predsednika, je dostop do Melanije precej lažji« je za Wall Street Journal povedal eden izmed virov. Melanijin neposreden dostop do predsednika je postal način izogibanja zidu, ki ga okrog Trumpa poskuša postaviti vodja kabineta.

Komu vse Melania omogoča dostop do predsednika in kdo vse jo za dostop prosi, ni znano. Je pa razvidno, da sta njena politična moč in vpliv na Trumpovo predsednikovanje, odkar se je junija s sinom Barronom preselila v Belo hišo, vedno večja.

Kellyjevo delovanje v Belo hišo vnaša razkol

Kelly je v Beli hiši vzpostavil novo ureditev, ki je veliko bolj militaristična in organizirana kot ureditev v prvih sedmih mesecih administracije, ko je kabinet vodil Reince Priebus. Takrat so lahko s predsednikom kadarkoli direktno govorili njegovi člani družine, pomočniki, svetovalci in drugi.

Pod Kellyjem tovrstne samovolje ni. Prevzel je skrbno preverjanje vseh člankov in dokumentov, preden dosežejo Trumpovo mizo, za osebni pogovor s predsednikom pa se je treba vnaprej dogovoriti, poroča Wall Street Journal. Način delovanja v Belo hišo počasi vnaša razkol, več medijev je namreč že poročalo, da se Trump in Kelly ne marata. Kot kaže pa je predsednik vsaj preko prve dame našel način, da nadaljuje s samovoljnim predsednikovanjem.