Američani v četrtek praznujejo nacionalni praznik zahvalni dan, katerega tradicija sega do prvih angleških priseljencev, ki so jim domorodni Indijanci pomagali preživeti. Z leti je puran postal tradicionalna hrana tega praznika in letos jih bodo Američani pohrustali okrog 46 milijonov.

Purana s tečajem lepega obnašanja

Razen puranov »Bedrce« in njegove rezerve »Prsne kosti«, ki ji v angleško govorečem svetu pravijo tudi kost želja (wishbone). Oba so vzredili v Minnesoti in sta šla skupaj z 20 kolegi skozi tečaj dobrega obnašanja, ki letos daje veliko materiala ameriškim komikom. Purana so namreč izurili, da se šopirita in bahata s svojim perjem.

Minnesota je največja proizvajalka puranov v ZDA, saj jih tam na leto vzredijo 46 milijonov. Skupaj po vseh ZDA na leto vzredijo 245 milijonov puranov in razen na zahvalni dan jih veliko pospravijo tudi na božič (22 milijonov) ter na veliko noč (19 milijonov). Podatke zbira Nacionalna puranja zveza, ki vsako leto določi kmeta, ki bo pripravil purana za predsedniško pomilostitev.

Svetla prihodnost za Bedrco

Trump je dejal, da z veseljem poroča, da bo imel Bedrce za razliko od milijonov drugih puranov svetlo prihodnost. Prsna kost je bil izbran kot rezerva in oba purana sta imela kraljevsko pogostitev, saj sta prespala v hotelu blizu Bele hiše. Bedrca se je potem malce sprehajal po vrtu okrog Bele hiše, Prsna kost pa je obiskal dopisnike Bele hiše.

Trump je bil dobre volje in se je pošalil, da je porabil veliko časa za odpravo politik predhodnika Baracka Obame, vendar so mu svetovali, da naj purana, ki ju je Obama lani pomilostil pusti pri miru. Nasvet je upošteval.

Predsedniška družina se nocoj odpravlja na praznovanje domov na Florido na posestvo Mar-a-Lago.

Dolga tradicija pomilostitev

Pomilostitev puranov se je uradno začela leta 1989, ko je to uvedel predsednik George Bush starejši, purana pa se je prvi usmilil John F. Kennedy leta 1963 in ga namesto na mizo poslal nazaj na domačo farmo. Puranja zveza je purane začela predsednikom pošiljati leta 1947, vendar pa so Američani na lastno pest to počeli že od 19. stoletja.

Pomilostitve so zabaven dogodek in včasih tudi živahen, kot leta 2001, ko je pomiloščeni puran predsednika Georgea Busha mlajšega napadel s kljunom v mednožje. Ronalda Reagana pa je njegov puran leta 1984 zasul s perjem, ko se je preveč šopiril.